Kuinka paljon nykyeuroissa on Suomen Neuvostoliitolle maksamat sotakorvaukset?

Kuinka paljon nykyeuroissa on Suomen Neuvostoliitolle maksamat sotakorvaukset?

Kuinka paljon nykyeuroissa on Suomen Neuvostoliitolle maksamat sotakorvaukset? Kuinka paljon venäläiset tuovat ja Venäjältä tulee Suomeen rahaa vuodessa tullien, kaupan, turismin, liikenteen ja erilaisten maksujen myötä? Näistä seuraakin kysymys: kuinka monessa vuodessa tuo tulo on sitten korvannut sotakorvaukset nykyisessä tulotahdissa?

Vastaus

Sotakorvauksista on iGS:ltä kysytty useaan otteeseen. Voit sieltä katsoa arkistosta, mitä on kysytty ja vastattu, tässä lyhyt yhteenveto:

Alkuperäinen summa oli 300 miljoonaa dollaria, mutta summa laski sittemmin 226,5 miljoonaan dollariin. Koska saaja pystyi kuitenkin tulkitsemaan sopimusta mielensä mukaan, on arvioitu, että Suomi tosiasiassa maksoi yli 500 miljoonaa dollaria.

Laskentatavasta riippuen voidaan arvioida, että summa vastaa n. 5 miljardia nykyeuroa.

Summa on samaa luokkaa kuin Suomen vienti Venäjälle on vuosittain. Venäläiset turistit tuovat tätä nykyä n. miljardia euroa vuodessa. Tuonnin arvo Venäjältä on toistakymmentä miljardia euroa, suurin osa energian tuontia. Tullitulot kiertävät EU:n kautta, joten ei lasketa niitä tähän.

Talouden volyymit ovat nykyään valtavat sodanjälkeisiin aikoihin verrattuna. Sotakorvausten summaa vastaava taloudellinen arvo tulee täyteen parissa-kolmessa kuukaudessa Suomen ja Venäjän välillä. Koko Suomen BKT:een verrattuna sotakorvaukset vastaavat reilun viikon työpanosta.

Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta:

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/ulkomaankauppatilastot/katsaukset/maat...

Venäläisten matkailijoiden käyttämästä rahasta:

http://www.stat.fi/til/rajat/2012/01/rajat_2012_01_2012-09-19_tau_006_fi...

Suomen bruttokansantuotteen kehittymisestä:

http://www.findikaattori.fi/fi/2

Kommentit (0)

Vastauksesi