Kuinka paljon lauluääni muuttuu, jos harrastaa laulamista/laulaa paljon?

Kuinka paljon lauluääni muuttuu, jos harrastaa laulamista/laulaa paljon?

Vastaus

Esititpä vaikean kysymyksen! Laulaminen on nimittäin niin yksilöllinen juttu, että ei tähän mitään yksiselitteistä ja yleispätevää vastausta edes voi antaa. Mutta mietitään.

Lähtökohta tietysti on, että kuka tahansa voi kehittää omaa äänenkäyttöään, omaa äänenmuodostustaan. Mutta kuinka paljon ääni muuttuu - millä se mitattaisiin?

Äänen kehittyminen riippuu paljolti siitä, millä tavoin laulua harrastaa ja mitä se "paljon laulaminen" käytännössä on. Jos vain lauleskelet asiaa sen kummemmin ajattelematta, äänesi toki saattaa aueta jonkin verran, kun yksinkertaisesti vain käytät äänielimiäsi. Toisaalta, jos satut laulamaan ihan väärällä tekniikalla, siis muodostamaan ääntä tavalla joka rasittaa elimistöäsi, saatat käheytyä ja pahimmassa tapauksessa kehittää äänihuuliisi kyhmyjä. Ei myöskään ole hyväksi kylmiltään laulaa liikaa kerralla.

Kannattaa ilman muuta hankkia ainakin perustietoa äänenmuodostuksesta, jotta saisit äänesi kehittymään. Voit tietysti hakeutua laulunopettajalle, mutta myös kuorolaulu saattaa antaa riittävät perustiedot ja -taidot, jos kuoroharjoituksissa järjestetään äänenhuoltoa ja -muodostusta. Tällä tavoin ainakin laulutapasi varmasti vähitellen muuttuu, kun opit oikeaa hengitystekniikkaa, äänen sijoittamista, fraseeraamista ynnä muuta. Todennäköisesti myös äänesi kehittyy kiinteämmäksi ja soivemmaksi.

Jos kuitenkin tahdot muuttaa lauluääntäsi niin paljon, että pystyt laulamaan klassisella äänenmuodostuksella esimerkiksi oopperasolistina, on laulunopettaja ilman muuta tarpeen. Harvapa kouluttamaton ääni pystyy ilman mikrofonia ja vahvistinta kantamaan orkesterisoiton yli.

Koska kysymys on yksilöllisistä asioista, kerron omasta kokemuksestani. Olen harrastanut laulua lähinnä erilaisissa kuorokokoonpanoissa lähes neljänkymmenen vuoden ajan ja saanut siinä sivussa äänenmuodostusopetusta, mutta yksinlaulutunneilla en paljonkaan ole käynyt. Ääneni on varmasti aivan toisenlainen kuin silloin kun aloitin. Siitä kuulee silti selvästi, että en ole ammattilaulaja eikä minulla ole klassista laulukoulutusta, mutta toisaalta myös sen, että en tule ihan pystymetsästäkään. En silti pysty arvioimaan, miten "paljon" ääneni on vuosien varrella muuttunut.

Omaa ääntään onkin jokseenkin mahdotonta arvioida, joten laulunopintojesi edistyessä sinun kannattaa myös ajoittain käydä asiantuntijalla "kontrollissa". Niin tekevät ammattilaulajatkin, jotta äänenkäyttö ei huomaamatta kehittyisi haitalliseen suuntaan.

Kannustan sinua kokeilemaan äänesi kehittämistä, kunhan vain hankit opetteluun vähän neuvoja ja apua, jotta et vahingossa pilaa ääntäsi. Ja kunhan et odota käden käänteessä kehittyväsi maailmanluokan laulutähdeksi.

Paitsi, että sinun kannattaa hankkia laulunopetusta muodossa tai toisessa, suosittelen myös, että tutustut laulua koskeviin keskusteluihin ja muihin sivustoihin. Tässä muutamia esimerkkejä:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/3411815
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=136123&o=0
http://www.provoce.suntuubi.com/?cat=27

Kirjoistakin saattaa olla apua:
http://www.helmet.fi/search~S9*fin/?searchtype=X&searcharg=%C3%A4%C3%A4n...

Kommentit (0)

Vastauksesi