Kuinka paljon erilaisia metalleja metsästäjät kylvävät luontoon vuodessa?

Kuinka paljon erilaisia metalleja metsästäjät kylvävät luontoon vuodessa?

Vastaus
22.09.201414:44
3941
83

Jos kylvämisellä tarkoitetaan lähinnä ampumisesta syntyvää jätettä, niin jäähän sitä jonkin verran,  joskin jätteen määrää voi ainoastaan arvailla.

Kiväärin ampumatarvikkeen, eli patruunan pääkomponentti on hylsy, joka tavallisimmin valmistettu syvävetämällä ja sorvaamalla messinkiseoksesta. Hylsyjä ja niiden osia valmistetaan myös teräksestä, pahvista tai muovista. Haulikon patruunassa hylsy voi olla myös kokonaan muovinen. 

Metsästysaseiden luodit koostuvat yleensä messinkiseoksisesta vaipasta ja lyijysydämestä. Vaippa voi olla myös pehmeää terästä ja sydän jotain muuta metallia kuin lyijyä. Luodit voivat olla myös kokonaan lyijystä tai muusta metallista valmistettuja. Nykyään ison riistan metsästyksessä käytetään myös kokokuparisia luoteja materiaalin sopivan pehmeyden (ei vaurioita aseen piippua) ja sitkeyden (muuttaa osuessaan muotoaan mutta ei sirpaloidu) vuoksi.

Metalli hajoaa mekaanisesti tuulen, sateen happamuuden ja kylmän ilman vaikutuksesta ja ruostumalla, mutta hajoaminen on hyvin hidasta. Esim. hernekeittopurkin hajoamiseen voi mennä useampi sata vuotta, alumiinisten juomatölkkien hajoaminen kestää jopa 200-1000 vuotta.

Maastoon jäävät lyijyhaulit saastuttavat maaperää. Maanomistaja voi kieltää metsästysoikeuden vuokrasopimuksessa lyijyammusten käyttö kokonaan. Lyijy on ympäristölle haitallinen raskasmetalli ja hajoaa luonnossa erittäin hitaasti.

Kommentit (0)

Vastauksesi