kuinka nopeasti sydän pumppaa verta?

kuinka nopeasti sydän pumppaa verta?

kuinka nopeasti sydän pumppaa verta? ihmisellähän on useampi litra verta joten jos alkaa vaikka sormesta vähän verta vuotamaan niin kuivuuko ihminen tämän takia vai minkä verran verta pitää vuotaa jotta sydän ei ehdi pumpata? alkaako pumppaus aina kun verta menetetään?

Vastaus

Sydän pumppaa eli kierrättää verta koko ajan ilman taukoja. Aikuisen miehen elimistössä kiertää noin 5,5 litraa ja naisen elimistössä 4,5 litraa verta.

Yhden lyönnin aikana sydän pumppaa pienen määrän, yleensä vähän alle desilitran verta. Tämä määrä on sydämen iskutilavuus. Jos sydämen syke on 60 lyöntiä minuutissa ja iskutilavuus 100 millilitraa eli yksi desilitra, minuuttitilavuus on kuusi litraa. Toisin sanoen sydän pumppaa minuutissa kuusi litraa verta. Jos henkilö liikkuu ja hänen sykkeensä nousee 60:sta 180:een minuutissa, kasvaa minuuttitilavuus 18 litraan.

Kun esimerkiksi onnettomuuden uhri saa suuren verenvuodon, sydän jatkaa pumppaamista. Kiertävän veren määrä voi kuitenkin käydä liian pieneksi verisuoniston tilavuuteen nähden. Litran menetys merkitsee hengenvaaraa. Jos vuotoa ei saada tyrehtymään, verenpaine laskee ja verenkiertojärjestelmän toiminta romahtaa. Kun sormeen tulee tavanomainen pieni haava, vuoto loppuu melko pian, koska se on vähäistä ja hidasta ja veri ehtii hyytyä.

Perustietoa sydämestä ja verenkierrosta osoitteessa http://www.tohtori.fi/sydanklinikka/. Katso kaikki linkit!

Kommentit (0)

Vastauksesi