Kuinka niinkin iso eläin, kuin hirvi voi selvitä Suomen talvessa?

Kuinka niinkin iso eläin, kuin hirvi voi selvitä Suomen talvessa?

Kun jäkälän päällä on metri lunta, jääkö tarjolle muuta ravintoa, kuin lehdettömiä oksia? Paljonko on sellaisten ravintoarvo?

Vastaus

Hirven ruokavalio sopeutuu hyvin vuodenaikojen vaihteluun. Kesällä ja syksyllä hirvi kerää rasva- ja energiavarastoja talven varalle syömällä paljon, jopa 50 kilogrammaa päivässä. Varannot auttavat selviytymään talvesta, jolloin päivättäinen ravintomäärä voi laskea alle 10 kilogrammaan. Hirvi liikkuu vähän ja säästää energiaa.

Talviruokana hirvellä ovat risut sekä puiden oksat ja kuori. Hirvi suosii haapaa, katajaa, pajua ja pihlajaa, mutta suurin ravinnonlähde on mänty, jota on runsaimmin saatavilla. Männystä hirvi saa runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kohtuullisesti energiaa.

Ravintomäärää voidaan arvioida tutkimalla männystä valmistettua pettujauhoa. Siinä on laskettu olevan energiaa 343 kJ/100 g. Pettu joudutaan kuitenkin valmistelemaan ihmisen käyttöä varten, jolloin osa sen energiasta ja valkuaisaineista menetetään. Hirvi pystyy käyttäämään männyn ihmistä paremmin hyväkseen. Arvioiden mukaan hirvi söisi keskimääräisenä talvena noin 1 500 kilogrammaa puiden versoja. 

Kommentit (0)

Vastauksesi