Kuinka myrkyllistä itse vhs-nauhan käsittely on?

Kuinka myrkyllistä itse vhs-nauhan käsittely on?

Esim. askarrellen, virkaten. Villi huhu kiertää netissä, että se on vaarallista, mutta kuinka vaarallista, jos kumminkin nauhat kehotetaan laittamaan sekajätteisiin tai käyttämään askartelussa kierrätyskeskuksenkin mukaan. Kuinka myrkyllistä on, jos jollain ihmeen kaupalla saisi yhden nauhan koboltit ja kromit sisäänsä? Onko niissä kaikissa nauhoissa sitä? Ilmeisesti on olemassa hyvää ja pahaa kobolttia ja kromia ja nämä nauhat sisältävät sitä pahalaatuista? Saisko vähän perspektiiviä myrkyllisyyden suhteen tyyliin kumpi on vaarallisempaa kaupunkiautoilu (vetää pakokaasut ilmastoinnin kautta henkosiin) vai kassin käyttäminen, joka on tehty vhs-nauhasta, johon on käytetty yhden vhs-kasetin nauha?

Vastaus

VHS-nauhat sisältävät erilaisia kemikaaleja ja nauhoista on tosiaan netissä kaikenlaisia askarteluohjeita. Kysyin asiaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) ja sain seuraavanlaisen vastauksen:

"Toiminnanharjoittajat ovat vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta. Ensi sijassa kannattaa siis kysyä valmistajalta tai maahantuojalta lisätietoja tuotteen sisältämistä aineista ja niiden turvallisuudesta. Tietoja aineiden vaaraominaisuuksista löytyy mm. Euroopan kemikaaliviraston sivuilta rekisteröityjen aineiden tietokannasta, mutta tietojen hakuun on tiedettävä aine/kemikaali. Tässä linkki sivulle, josta voi hakea tietoja aineista: http://echa.europa.eu/fi/information-on-chemicals/registered-substances

VHS-kaseteista yleisesti voidaan todeta, että perusmateriaalina yleensä muovi. Pehmeän muovin valmistuksessa käytetään erilaisia pehmittimiä, jotka voivat olla haitallisia. Pintamateriaalina oksidi-kerros, joka voi koostua esimerkiksi rautaoksideista tai kromidioksidista. Näihin yhdisteisiin kuuluu aineita, jotka voivat olla silmiä ja/tai ihoa ärsyttäviä. Liima voi kuulua esimerkiksi orgaanisten resiinien ryhmään ja voi olla myrkyllinen, ärsyttävä ja herkistävä.

Edellä mainitut ovat siis yleistyksiä, koska valmistajia on useita. Valmistettaessa VHS-kasetteja nauhan käyttötarkoituksena on pysyä kotelon sisällä, jolloin altistumista ei tapahdu. Tarkemman tiedon puuttuessa ei viranomainen voi suositella nauhojen käyttämistä muuhun, kuin siihen mihin ne on alun perin tarkoitettu. Näin ainakin välttyy mahdolliselta altistumiselta uusiokäytön (esim. askartelun) yhteydessä."

Kommentit (0)

Vastauksesi