Kuinka monta tuntia vuorokaudesta kaupallisella kanavalla menee mainoksiin?

Kuinka monta tuntia vuorokaudesta kaupallisella kanavalla menee mainoksiin?

Keskimäärin tai vaikkapa Suomipopilla, Novalla, Aallolla ja Nostalgialla.

Vastaus

Viestintävirasto on tutkinut useina vuosina toimiluvallisten radioasemien ohjelmatarjonnan sisältöä. Tuorein vastaajan löytämä on vuodelta 2011. Silloin otokseen kuuluivat valtakunnallisina Radio Rock ja Radio Suomipop. Paikallisradioita edustivat Radio Auran Aallot, Radio Auran Aallot Salo, Radio Melodia, Radio Melodia 88,2 Salo, Radio City Pohjanmaa, Radio Pooki, Radio Ramona ja Radio Sun. Tutkimus toteutettiin tallentamalla kanavan yhden vuorokauden koko ohjelmisto ja analysoimalla siitä 12 tunnin mittainen yhtäjaksoinen lähetysosuus klo 6.00-18.00. Ko. aikana suurin mainosten määrä oli Radio Sunilla (02:08:10). Radio Suomipopilla mainosten kesto oli vajaa kaksi tuntia, 01:51:20.

Radio Nova oli mukana vastaavassa tutkimuksessa vuonna 2010. Novalla mainoksia kuultiin klo 6.00-18.00 välillä 1:52:24. Radio Aallon ohjelmasisältöä tutkittiin vuonna 2007 ja silloin mainoksia kanavalla oli vain 00:36:41. Nostalgian tietoja ei vastaaja onnistunut löytämään. Ilmeisesti kaikilta vuosilta tutkimuksia ei ole tehty, tai niitä ei ole verkossa saatavilla. Otoksiin valikoidut kanavat vaihtelivat vuosittain, mikä vaikeuttaa vertailua. Esimerkiksi Aallon tiedot ovat jo 8 vuoden takaa. Laskelmat koskevat vain puolta vuorokautta, mutta osviittaa näistäkin saa. Lähdelinkeistä voi tutkia aineistoja tarkemmin.

Aina vuodenvaihteeseen 2015 asti radiomainosten lähetysaika ei saanut olla yli 10 prosenttia päivittäisestä lähetysajasta, eli ympärivuorokautisessa lähetysajassa saattoi maksimissaan olla mainontaa 2 tuntia ja 24 minuuttia. Lisäksi kahden peräkkäisen lähetystunnin aikana mainoksia sai olla enintään yhteensä 24 minuuttia. 1.1.2015 lähtien mainonnan määrä radiossa nostettiin 20 prosenttiin vuorokautisesta lähetysajasta ja tuntikohtaisesta rajoituksesta luovuttiin.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi