Kuinka monta suomalaista avioparia on ehtinyt olla naimisissa 72 vuotta? Entä...

Kuinka monta suomalaista avioparia on ehtinyt olla naimisissa 72 vuotta? Entä...

Kuinka monta suomalaista avioparia on ehtinyt olla naimisissa 72 vuotta? Entä 70 vuotta? Millä nimellä 70-vuotishääpäivää kutsutaan?

Vastaus

Lähdin selvittämään vastausta ensimmäisiin kysymyksiin tilastokeskuksesta. Heidän verkkosivuiltaan löytyikin taulukko, jossa eriteltiin naimisissa olevien naisten lukumäärä avioliiton keston ja järjestysluvun mukaan. 70 vuotta naimisissa olleita naisia oli 108 kappaletta. Ero esimerkiksi yli 65 vuotta naimisissa olleisiin on suuri; heitä onkin jo yli 1600. Viimeinen etappi, mitä taulukossa mitattiin, oli 70 vuotta tai yli, eli 72 vuotta naimisissa olleiden määrää ei saanut siitä selville. Avioliittotaulukosta löytyi myös mielenkiintoinen fakta, että yli 6 kertaa naimisissa olleita naisia on 65 kappaletta. Ylipäätään naimisissa on tällä hetkellä miljoona ja kuusi tuhatta naista.

70-vuotishääpäivää kutsutaan rauta- puu- tai timanttihäiksi, yleisimmin rautahäiksi. Nimivaihtoehtoja on useita, sillä hääpäivien nimet vaihtelevat suurestikin eri maiden välillä. Ainoat vakiintuneet hääpäivänimitykset ovat kulta- ja hopeahäät. Hopeahäitä vietetään 25:n aviovuoden jälkeen, ja kultahäihin päästään 50 vuoden myötä- ja vastoinkäymisten jälkeen.

Hääpäiväperinne perustuu alkujaan katolisen kirkon 1300-luvulla syntyneeseen riemuvuosi-perinteeseen. Kirkon riemuvuosia alettiin viettää vanhan testamentin kehoituksesta aina joka 50. vuosi. Ensimmäinen tunnettu riemuhääpäivän kuvaus on 1500-luvun Saksasta. Riemuvuosia alettiin kutsua kultaisiksi vuosiksi 1600-luvun puolivälissä, ja 50 avioliittovuoden nimitykseksi vakiintui kultahäät. Suomessa juhlahääpäivien vietto yleistyi vasta 1900-luvun alkupuolella.

Hääjuhlien nimitykset viittaavat liiton kestoon; paperihääpäivää vietetään ennen hopeahäitä ja kultahäitä. Hääpäivän nimestä aviomies voi myös ottaa vinkin vuosipäivälahjaan.

Lähteet:
http://www.stat.fi/til/vaerak/2010/01/vaerak_2010_01_2011-09-30_tau_002_...
http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4%C3%A4p%C3%A4ivien_nimitykset
http://www.naimisiin.info/haaopas/haapaivat.html
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=d2440292-c8...
http://www.naimisiin.info/haaopas/jalkijuhlia.html

Kommentit (0)

Vastauksesi