Kuinka monta niin suurta järvenselkää, joissa vastarantaa ei näy vaan, vesi ja taivas yhtyvät taivaanrannassa, on Suomen sisävesissä?

Kuinka monta niin suurta järvenselkää, joissa vastarantaa ei näy vaan, vesi ja taivas yhtyvät taivaanrannassa, on Suomen sisävesissä?

Millä järvillä näitä on? Niin, ja kuinka pitkä yhtenäinen vesialue tarvitaan, jotta vastaranta ei näkyisi, kun katselee vaikkapa seisaaltaan laiturilla.

2 vastausta
25.06.201415:24
49078
51

Maanpinnan kaarevuuden vuoksi horisonttia ei näe yhtä kauas kuin näkyvyys muuten olisi. Jos henkilön silmät ovat 1.7m korkeudella, näkee hän n. 5km päähän avoimessa maastossa. Jos vastarannalla on 10m korkeita puita, saa vastaranta olla 16 km päässä, jotta latvat näkyvät.

Ylläolevaan on poikkeuksia silloin kun ilmakehä kaartaa valonkulkua. Jopa Helsingistä näkee Tallinnaan (85km) suotuisissa olosuhteissa.

Jätän 16km järvenselkien etsimisen muille...

Kommentit (0)
25.06.201413:46
3853
29

Eipä taida olla sellaisia järvenselkiä. Kartasta katsottuna suuria järvenselkiä on esim. Tehinselkä Päijänteessä Kuhmoisten, Sysmän ja Padasjoen välillä, Oulujärvessä ja Säkylän Pyhäjärvessä. Pielisessä, Päijänteessä ja Saimaassakin on kuitenkin runsaasti saaria, isompia ja pienempiä, jotka rikkovat näkyvyyden horisonttiin. Vahva ehdokas voisi olla Oulujärven eteläosassa oleva Ärjänselkä, mutta senkin leveys on kuitenkin alle 20 kilometriä minkä etäisyyden päässä olevan rannan vaivatta näkee ainakin kirkkaalla säällä. Se mitä sieltä erottaa onkin sitten toinen juttu. Radion Säätila rannikkoasemilla-tiedoituksessa mainitaan näkyvyydeksi 40, jopa 50 kilometriäkin.

Kommentit (0)

Vastauksesi