Kuinka monta murhaa on jäänyt selvittämättä Suomessa itsenäisyyden aikana?

Kuinka monta murhaa on jäänyt selvittämättä Suomessa itsenäisyyden aikana?

En tarkoita kaikkia henkirikoksia, vaan pelkästään murhia.

Vastaus

Suomessa henkirikosten selvittämisprosentti on Euroopan tasolla varsin hyvä. Yli 90 prosenttia kaikista tapauksista pystytään selvittämään. Joka vuosi muutama jää kuitenkin hämärän peittoon. KRP:n seuraa tarkemmin lähinnä 1950-luvun puolessa välissä tai myöhemmin tapahtuneita selvittämättömiä henkirikoksia. Ehkä sen takia tarkempia lukuja on saatavilla vasta 1950-luvulta lähtien. Ilta-Sanomien mukaan tapauksia olisi noin 170. Koska osa kadonneista henkilöistä on todennäköisesti joutunut henkirikoksen uhriksi, on todellisten selvittämättömien tapausten määrä 200:n kieppeillä. Luvussa ei ole eritelty murhia ja tappoja.

 Vuoden 1918 levottomissa oloissa ja jälkiselvittelyissä jäi varmaankin paljon tapauksia kunnolla selvittämättä. Koko 1900-luvun alku 30-luvulle asti oli väkivaltaista aikaa. Silloin surmattiin vuosittain kolminkertainen määrä ihmisiä asukasta kohti nykyiseen verrattuna. Sotien jälkeen, vuosina 1945-47 koettiin vielä selvä piikki henkirikoksissa. Ajanjaksolta ennen 50-lukua vastaaja ei kuitenkaan löytänyt arvioita selvittämättömien murhien ja tappojen määristä.

Kommentit (1)
Tuolla Findikaattori -sivulla sanotaan mm. että "Tyypillinen suomalainen henkirikos on yk... Tuolla Findikaattori -sivulla sanotaan mm. että "Tyypillinen suomalainen henkirikos on yksityisasunnossa tapahtuva ryyppyriitatappo." Nämä "ryyppyriitatappo"-tapaukset eivät ole vaikeita selvittää, ja se selittää korkean ratkaisuprosentin. Jos näitä ryyppyriitatappoja olisi yhtään, myöskin ratkaisuprosentti laskisi. Toisin sanoen korkea ratkaisuprosentti ei automaattisesti tarkoita että suomalainen poliisi olisi jotenkin erityisen tehokas. Suomessa korkea ratkaisuprosentti tarkoittaa vain sitä että tehdään ihan älytön määrä ihan älyttömiä tappoja.
2.6.2017 18:44 Telttu Ella 18638

Vastauksesi