Kuinka monta kertaa ampiainen voi pistää ja onko pistosten voimakkuudella eroja?

Kuinka monta kertaa ampiainen voi pistää ja onko pistosten voimakkuudella eroja?

Heräsin tässä eräs päivä siihen, kun ampiainen pisti vasempaan käteen. Ei paras mahdollinen herätys. Pomppasin ylös ja yritin lehdellä huitaista ampiaista hengiltä siinä kuitenkaan onnistumatta. Ampiainen hävisi ja annoin asian olla, kuitenkin noin 15min päästä ampiainen palasi rikospaikalle ja olikin todella lähellä ettei se onnistunut uudestaan. Tästä tulikin mieleeni, että kuinka monta kertaa ampiainen voi pistää ja onko pistosten voimakkuudella eroja? (Edellä olleet tapahtumat olivat sisätiloissa ja oletan ampiaisen olleen yksi ja sama koko ajan.) Myös se kävi mielessä, että tuleeko ampiaisista kesän lopulla jotenkin murhanhimoisia? Tuntui todella kuin se varta vasten olisi vain tullut pistämään.

2 vastausta

Pahin ampiaisaika taitaa olla jo takana, mutta vielä viime viikolla näitä äkeitä ampiaisia näkyi pörräilemässä. Suomessa on yli kymmenen ampiaislajia pienestä kiiltokoloampiaisesta kolmisenttiseen herhiläiseen. Näin ollen myös myrkyn määrä ja laatu vaihtelevat pistäjän mukaan. Toisin kuin mehiläiset, ampiaiset eivät kuole pistettyään. Ampiaiset pystyvät myös säätelemään pistämänsä myrkyn määrää, eli kaikkia paukkuja ei tarvitse käyttää kerralla. Tästä syystä sama yksilö pystyy pistämään useitakin kertoja peräjälkeen. Tietoa pistosten maksimimäärästä ei löytynyt, enkä suosittele sitä kokeilemaankaan.

Pistoksen voimakkuus vaihtelee sen mukaan, paljonko ampiainen katsoo asiakseen annostella myrkkyä. Mitä uhkaavampi tilanne, sitä enemmän myrkkyä uhriin käytetään. Huvikseen ampiaiset eivät kuitenkaan lähde myrkkyään tuhlaamaan, vaan ne pistävät vain puolustaakseen itseään ja pesäänsä, tai metsästämistarkoituksissa. Ihmisiä ampiainen ei metsästä, vaan se tappaa lähinnä muita hyönteisiä toukkiensa ravinnoksi. Aikuiset ampiaiset elävät itse kukkien medellä ja hoitamiensa toukkien erittämällä makealla nesteellä.

Ampiaisten myrkky on ominaisuuksiltaan samanlaista kun Suomen luonnon tunnetuimman myrkyllisen eläimen, kyyn, mutta vain monta kertaa miedompaa. Yleensä yksi ampiaisen pistos ei ole ihmiselle vaarallinen, ellei ole allerginen. Jos pistoja kuitenkin sattuu saamaan useita, kannattaa seurata kuinka oireet kehittyvät ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin. Etenkin pään alueelle osuvat useat pistot voivat olla vaarallisia ja aiheuttaa anafylaktisen eli hengitystä salpaavan reaktion.

Allergikolle yksikin pistos voi sen sijaan aiheuttaa vakavia oireita, pahimmillaan jopa shokin tai sydän- tai hengityspysähdyksen. Näin voimakkaat reaktiot ovat kuitenkin onneksi hyvin harvinaisia ja suomessa tällaisia tapauksia on tullut vastaan noin kerran kolmessa vuodessa. Allergisten oireiden voimakkuus voi vaihdella paljon samalla ihmisellä, ja vaikka edellinen pistos ei olisi aiheuttanutkaan oireita, saattaa seuraava pistos olla lähes hengenvaarallinen.

Mitä murhanhimoisuuteen tulee, vastaus löytyi Ylen uutisten verkkosivuilta luonto-osastolta. Siellä oli parikin juttua loppukesän ja alkusyksyn vihaisista ampiaisista. Ötököiden aggressiivisuus johtuu muutamasta ampiaisen elämän mullistavasta seikasta. Kun säät alkavat viiletä, kesän toukkatuotanto vähitellen lakkaa, ja lopulta työläisampiaisista tulee työttömiä ja kodittomia. Työläisillä ei tällöin ole enää pesää mitä puolustaa, eivätkä ne enää saa toukiltakaan niiden erittämää makeaa nestettä, eli osa ravinnostakin katoaa. Siinä vaiheessa amppareilla ei ole enää juuri muuta odotettavaa, kuin syksyn mukanaan tuoma kuolema. Ehkä kuitenkin koitamme ymmärtää tätä inhimillisestä näkökulmasta traagista kohtaloa, emmekä ole äkeille ampiaisille vihaisia.

Kuuntele: 
Kommentit (0)
12.10.201303:06
417
123

Me sanomme noita työttömiä ampiaisia kuhnureiksi

Kommentit (0)

Vastauksesi