Kuinka monta ja mitä videopelejä kehittävää pelifirmaa ovat joutuneet lyhyen...

Kuinka monta ja mitä videopelejä kehittävää pelifirmaa ovat joutuneet lyhyen...

Kuinka monta ja mitä videopelejä kehittävää pelifirmaa ovat joutuneet lyhyen ajan sisällä (1-3 vuotta) tekemään konkurssin sen jälkeen kun ovat fuusioituneet pelijulkaisijan kanssa (esim. Electronic Arts)? Onko olemassa esimerkkejä myös japanilaisista pelikehittäjistä, joille on käynyt vastaavasti?

Vastaus

Koskapa kukaan muu ei ole tohtinut kysymykseesi tarttua ja kahden viikon toimitusaika on jo umpeutunut, on tällaisen umpihumanistin, joka ei ole ikinä pelannut mitään muita tietokonepelejä kuin paria Barbie- ja heppapeliä lapsensa kanssa, tartuttava rohkeasti haasteeseen.

Mitään vapaasti netissä saatavilla olevia yksityiskohtaisia tilastoja en löytänyt isoihin pelijulkaisutaloihin hankituista ja myöhemmin lopetetuista pelifirmoista. Konkurssi ei ilmeisesti ole varsinainen syy lopettamiseen, vaan isojen pelijulkaisijoiden pyrkimys saavuttaa taloudellisia voittoja karsimalla vähemmän tuottavina pidettyjä korporaation osia.

Englanninkielisessä Wikipediassa listataan ne Electronic Artsin hankkimat firmat, joiden toiminta on lopetettu. Viimeisimpiä lopetettuja ovat EA Chicago (perustettu vuonna 1990 nimellä NuFX, hankittu vuonna 2004, lakkautettu 2007) ja Pandemic Studios (perustettu vuonna 1998, hankittu vuonna 2007, lakkautettu 2009). Esimerkkinä muutamasta muusta isosta pelijulkaisijasta mm. Sierra Entertainment on Wikipedian mukaan lakkauttanut kolmen viime vuoden aikana yhden pikkufirmansa ja Activision Blizzard kolme aiemmin ostamaansa pelipuljua.

Englanninkielisessä Wikipediassa tuntuu olevan aika hyvin edellä kuvatun kaltaisia listauksia, jos vain tuntee isoja pelijulkaisijoita ja jaksaa kahlata niistä kertovia sivuja läpi.

Tarkempaa tilastotietoa saattaisi olla mm. sellaisilla järjestöillä kuin IGDA (International Game Developers Association) tai ESA (Entertainment Software Association), mutta ko. tilastot eivät ole vapaasti verkossa saatavilla.

Lähteet:

Electronic Arts
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_Arts

Sierra Entertainment
http://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Entertainment

Activision Blizzard
http://en.wikipedia.org/wiki/Activision_Blizzard

Electronic Arts closing Bellevue game studio
http://www.seattlepi.com/business/article/Electronic-Arts-closing-Bellev...

IGDA
http://www.igda.org/about/

ESA
http://www.theesa.com/facts/index.asp

Kommentit (0)

Vastauksesi