Kuinka monta anniskelulupaa on myönnetty Helsinkiin? Ja kuinka monella...

Kuinka monta anniskelulupaa on myönnetty Helsinkiin? Ja kuinka monella...

Kuinka monta anniskelulupaa on myönnetty Helsinkiin? Ja kuinka monella ravintolalla on A-luvat? Olisin myös kiinnostunut, että montako ravintolaa/baaria Helsingistä löytyy.

Vastaus
21.12.201107:34
2869
152

Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä oli vuoden 2009 lopussa 1426 ravintolaa. Tähän lukuun sisältyvät anniskelu- ja ruokaravintolat, baarit ja kahvilat sekä mm. hampurilaisravintolat.

Anniskeluravintoloita Helsingissä oli marraskuun 2011 lopussa 1301.

Yli 1088 helsinkiläisellä anniskeluravintolalla oli A-lupa. A-lupa oikeuttaa anniskelemaan kaikkia alkoholijuomia.

B-lupa oli 32 ravintolalla. B-luvalla varustettu ravintola saa myydä korkeintaan 22-prosenttisia alkoholijuomia. Näihin luetaan mietojen alkoholijuomien lisäksi esimerkiksi viinit, väkeviä viinit ja liköörit.

C-lupa oli 181 ravintolalla. Ne voivat myydä korkeintaan 4,7-prosenttisia, käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Käytännössä tämä tarkoittaa olutta, lonkeroa ja siideriä.

A-, B- ja C-luvat jakautuvat prosentuaalisesti Helsingissä niin, että A-lupa on peräti 83 %:lla anniskeluravintoloista, B-lupa vain 3 %:lla ja C-lupa 14 %:lla.

Anniskeluluvan myöntää sen paikan aluehallintovirasto, jossa anniskelupaikka sijaitsee. Ennen luvan myöntämistä selvitetään yrityksen taloudellinen tilanne ja hakijan rikostausta. Hakija ei saa esimerkiksi käyttää väärin päihteitä. Hakija ei myöskään ole saanut syyllistyä vankeuteen johtavaan rikokseen viiden edellisen vuoden aikana. Anniskeluluvan myöntäminen edellyttää myös, että anniskelupaikassa on anniskeluoikeuksiin perehtynyt ns. vastaava hoitaja ja hänellä riittävä määrä sijaisia. A-luvalle on tiukimmat vaatimukset, C-luvalle väljimmät.

Aluehallintoviraston anniskelulupien ylitarkastajalta selvitti, että yleensä hakijat tietävät, mitä lupaa hakevat ja pitävät huolen, että heidän edellytyksensä riittävät siihen. Hyvin harvoin joudutaan hakijan kanssa keskustelemaan siitä, voisiko hän hakea A-luvan asemesta esimerkiksi C-lupaa, koska A-luvan hakemiseen riittävät edellytykset puuttuvat.

Anniskelulupa menetetään useimmiten taloudellisista syistä. Myös alkoholilain rikkominen, kuten alkoholin myyminen alaikäiselle, tai anniskelupaikan järjestyshäiriöt ja muut väärinkäytökset voivat johtaa luvan menettämiseen. Anniskeluaikaa voidaan myös lyhentää.

Oma ilmiönsä ovat ravintolapäivinä ilmaantuneet ns. pop up -ravintolat, joiden anniskelu on ollut käytännössä luvatonta. Alkoholin myyntiä niissä katsottiin muutaman kerran läpi sormien, mutta viime vuoden marraskuussa kansalaisten perustamissa yhden päivän ravintoloissa ei enää saanut anniskella alkoholia.

Kunnanvaltuustoilla on anniskeluasioissa merkittävä rooli. Alkoholilaissa säädetään, että alkoholia saa anniskella ainoastaan kunnassa, jossa kunnanvaltuusto on antanut siihen suostumuksen. Kysy mitä vain -toimituksen tietojen mukaan minkään kunnan valtuusto ei ole heittäytynyt hankalaksi ja kieltänyt anniskelua kuntansa alueella tällä haavaa. Tällaisiakin kuntia on kuitenkin aiemmin ollut, mm. Alajärvi.

Anekdoottina mainittakoon, että kunnan suostumusta ei tarvita anniskeluun liikennevälineessä sen kulkiessa liikenteessä usean kunnan alueella.

Lähteet:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941143?search%5Btype%5D=pik...

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941344?search%5Btype%5D=pik...

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/07/ennatysmaara_ravintoloita_menetti_...

http://www.laaninhallitus.fi/lh/etela/sto/home.nsf/pages/399530C0DCF9246...

http://www.avi.fi/fi/virastot/lansijasisasuomenavi/Alkoholihallinto/Sivu...

http://www.avi.fi/fi/virastot/lansijasisasuomenavi/Alkoholihallinto/Sivu...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/kaksi-ravintolaa-menetti-jatkoaikansa-...

http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/tilastot/vuosi_2011

http://www.mara.fi/files/tilastotietoja_alalta_2011.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi