Kuinka moni suomalainen voi syödä mitä haluaa?

Kuinka moni suomalainen voi syödä mitä haluaa?

Allergikkona törmään usein tilanteisiin, joissa toiselle tulee yllätyksenä, etten voikaan syödä tarjottua ruokaa. Itselleni on päivänselvää, että voidakseen syödä jotain, täytyy tietää täsmälleen mistä se on valmistettu. Aina kun näen, että joku maistaa jotain tarjolla olevaa ruokaa tietämättä, mistä se on valmistettu, muistan että joillain ei samaa ongelmaa ole. Suomessa on monta ruokakassipalvelua, joita käytännössä ei voi käyttää allergikkona (tai joutuu hankkiutumaan ruoka-aineista eroon), joten kaikkiruokaisia on varmasti merkittävä määrä. Jos ei lasketa vapaaehtoisia ruokavalioita kuten kasvissyöntiä, kuinka monella suomalaisella ei ole mitään ruokavaliota rajoittavia tekijöitä, kuten allergiaa tai intoleranssia?

2 vastausta

Täsmällistä lukumäärää lienee vaikea arvioida. Siitä, miten yleisiä ruoka-aineallergiat ovat Suomessa, löytyy tietoa esimerkiksi Ruokatieto Yhdistyksen sivuilta. Alle kouluikäisistä 10-15 %:lla, kouluikäisistä noin 5 %:lla ja aikuisista 2-4 %:lla on ruoka-aineallergia. Myös lisäaineet voivat aiheuttaa allergioita. Keskimäärin 0,1 % väestöstä saa allergisia oireita lisäaineista.

Kommentit (0)
14.10.201614:08
81011
53

Suomalaisista aikuisista noin 83 % pystyy käyttämään maitoa ravinnokseen ainakin jossain määrin. Keliakiaa on 2%:lla. Ja jos osa noista 2-4% ruoka-aineallergikoista ja keliakialaisista on samoja kuin nuo 17% laktoosi-intolerikkoja, niin noin 80% suomalaisista aikuisista voi syödä mitä vain.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi