Kuinka merenpinna taso mitataan kun se elää jatkuvasti.Nythän Mount everest...

Kuinka merenpinna taso mitataan kun se elää jatkuvasti.Nythän Mount everest...

Kuinka merenpinna taso mitataan kun se elää jatkuvasti.
Nythän Mount everest mitataan uudestaan,mistä se mitataan?Merenpinnasta vai sateelliiteista vai kuinka?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

Merenpinnan taso on keskimääräinen meren pinnan korkeus (kuten vuoksen korkeuden keskiarvon ja luoteen korkeuden keskiarvon keskiarvo). Se mitataan tietyn ajan välillä, jotta esimerkiksi tuulen aiheuttamat aaltojen korkeuden vaihtelut saadaan suljettua pois. Eli yksinkertaisemmin: Merenpinnan taso on valtamerien keskimääräinen pinnan korkeus. Kartastoissa merenpinnan tasoksi on sovittu keskimääräinen merenpinnan korkeus sovittuna vuotena. Merenpinnan korkeus vaihtelee huomattavasti mm. vuorovedestä johtuen ja yhtenäisen merenpinnan tason sopiminen vaatii pitkäkestoisia mittauksia ympäri maailmaa.

Paikallinen merenpinnan taso mitataan käyttäen kiintopisteenä tiettyä maamerkkiä, johon sitä verrataan. Mittausaika on pitkä, kuukaudesta vuoteen, jolloin muuttujat saadaan suljettua pois.

Merenpinnan taso ei ole pysyvä, vaan muuttuu ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Samoin se vaihtelee paikasta toiseen. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Panaman kanava. Merenpinnan taso on 20 senttimetriä korkeampi sen Tyynenmeren puoleisessa päässä kuin Atlantin puolella.

Muita aiheeseen liittyviä iGS-vastauksia löydät täältä:
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Vedenkorkeus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Merenpinnan_taso
http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_level
ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/download/3855/3639
http://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=en&tl=fi&u=http%3A%2F%2Fs...

Sitten hieman korkeammalle. :)

Mount Everestin korkein huippu on 8,848 metrin korkeudella merenpinnan tasosta. Tämä on Kiinan ja Nepalin virallisesti tunnustama korkeus. Vuonna 2005 kiinalaiset julistivat Everestin korkeudeksi 8,844.43m ±0.21 metrin tarkkudella. He väittävät, että sen on tähän mennessä tarkin mittaustulos. Tämä mittaus perustuu vuoren kiviaineksen korkeimpaan kohtaan, ei sitä peittävän lumen ja jään tuomaan lisään. Kiinalaiset mittasivat lumen ja jään korkeudeksi 3,5 metriä, mikä sopii tuohon sovittuun 8,848 metrin korkeuteen. Lumen ja jään paksuus vaihtelee ajan mittaan, mikä tekee sen ehdottoman mittaamisen mahdottomaksi.

Lisäksi huipun korkeuden määrittelyä vaikeuttaa epävarmuus merenpinnan oikeasta korkeusasemasta vuoren kohdalla. Mount Everest kun sijaitsee kaukana sisämaassa merestä. Mittaus siis suoritetaan satelliiteilla merenpinnan tasosta. Nepal on tilannut uuden mittauksen vuoren korkeudesta, sillä se ja Kiina ovat käynteet vuosikausia kissanhännänvetoa siitä. Tosin sekään ei tule olemaan viimeinen totuus, sillä Intian mannerlaatta työntyy Aasian mannerlaatan alle kohottaen koko Himalajaa, Mount Everest mukaan lukien, noin senttimetrillä vuodessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest
http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Everest
http://fi.radio86.com/uutiset/kuinka-korkea-mount-everest-onkaan
http://www.kolumbus.fi/trekkari/Everest8848.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi