Kuinka on mahdollista, että lääkärit ym.

Kuinka on mahdollista, että lääkärit ym.

Kuinka on mahdollista, että lääkärit ym. "asiantuntjat",kuten lävistysväki, suosittelevat turvalliseksi korumateriaaliksi ns. kirurginterästä vaikka siinä on toistakymmentä prosenttia nikkeliä? Siis nikkelipitoisuus yli 200-kertainen EU-direktiiviin (max 0,05% Ni) verrattuna. Tätä rosteria käytetään sumeilematta kaikkialla esim. jatkuvassa limakalvokosketuksessa oleviin hampaiden oikomiskojeisiin sekä kehon sisään asetettaviin erill. implantteihin ym. Eikö ruostumaton teräs altistakaan Ni-allergialle?

Vastaus

Nikkeli on yleisin kosketusallergeeni kaikkialla kehittyneissä maissa. Noin 20 prosentilla naisista on nikkeliallergia. Suurin osa on herkistynyt nikkelille korujen, etenkin lävistysten kautta. Tilannetta pahentaa se, että suurin osa nikkeliallergikoista reagoi ristiallergian kautta myös palladiumiin. Palladiumia voi olla valkokullassa ja sitä käytetään myös proteesien valmistuksessa hammashoidossa.

Kirurginteräs 316L taitaa yhä olla suosituin materiaali lävistyskoruissa, mutta valistuneimmat lävistäjät ovat ryhtyneet käyttämään titaanista tai muusta allergisoimattomasta materiaalista valmistettuja koruja. Lääketieteessä kirurginterästä saa käyttää materiaalina nykyisin ainoastaan väliaikaisissa implanteissa.

Kirurginteräs sisältää kymmenisen prosenttia nikkeliä, mutta ratkaisevaa on se, miten paljon teräksestä irtoaa nikkeliä.

EU: n kemikaaliasetus rajoittaa tuotteista irtoavan nikkelin määrää siten, että ihon kanssa välittömään ja pitkäaikaiseen kosketukseen tarkoitettujen tuotteiden osalta vapautuvan nikkelin määrä tulee olla pienempi kuin 0,5 µg/cm2 viikossa. Ensiasennuskoruissa tai niiden osissa nikkelin liukenemisraja on 0,2 µg/cm2 viikossa. Pienikin määrä saattaa silti altistaa nikkeliallergialle tai aiheuttaa oireita voimakkaasti nikkelille herkistyneille.

HS tutkitutti rihkamakoruja: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/HS+tutki+Rihkamakoruista+l%C3%B6ytyi+...

Nikkeliasetus: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050494

Muita lähteitä:
http://www.silverwave.fi/SILVER_WAVE_hopeakoruliike/Matsku.html

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=alg&p_artik...

http://tukes.fi/Tiedostot/jalometallituotteet/esitteet_ja_oppaat/Jalomet...

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/18467/URN_NBN_fi_jy...

Kommentit (0)

Vastauksesi