Kuinka levyttävän bändin albumi syntyy studiossa, eli mikä on...

Kuinka levyttävän bändin albumi syntyy studiossa, eli mikä on...

Vastaus

Kysyin asiaa tuttavaltani, joka on levyttänyt, ja tietää muutenkin musiikkibisneksen kuvioista. Hän vastasi näin:

"Toki levyntekoprosesseja on useita erillaisia mieltymyksistä riippuen, mutta tässä ehkä yleisin ja helpoin. Oletus myöskin on, että kysymys koskee bändiä joka soittaa oikeilla soittimilla, eikä pelkästään koneilla.

Yleisin nauhoitusjärjestys on:
1.rummut
2.basso
3.kitarat
4.syntikat sun muut lisukkeet, ja viimeisenä laulu.

Kun rumpuja, bassoa ja kitaraa nauhoitetaan, on taustalla yleensä metronomi, joka pitää temmon hyvin kurissa, mutta joka monesti myöskin saattaa vähentää biisin elävää tunnelmaa.

Rumpujen nauhoituksissa mukana on yleensä myös demokitara työtä helpottamaan. Nauhoitusvaiheessa instrumentin saundin ei tarvitse olla se viimeinen, mitä levylle haetaan. Viimeinen saundi tehdään miksauksessa.

Jollet ole täysin varma haluamastasi saundista, kitara ja basso kannattaa nauhoittaa puhtaana sisään, ja koskettimet midinä, joka mahdollistaa sen että voit ajaa ne myöhemmin minkä särön, efektin tai saundin läpi tahansa (jo valmiiksi säröllä nauhoitetun kitaran saundin muuttamiseen tulee raja vastaan jossain vaiheessa). Rytmikitara kannattaa nauhoittaa aina tuplana. Yleensäkin raitoja/kohtia tuplailemalla saa erillaisia madollisuuksia ja sävyjä miksausvaiheeseen.

Kun kaikki materiaali on äänitetty, jokainen instrumentti ja raita miksataan erikseen, jonka jälkeen ne kootaan yhtenäiseksi ja hyvältä kuulostavaksi kokonaisuudeksi.
Viimeiseksi tehdään masterointi, jossa puhdistetaan biisien aloitukset ja lopetukset ylimääräisistä äänistä. Katsotaan, että biisit ovat balanssissa mahdollisimman hyvin keskenään saundillisesti ja äänenvoimakkuuksiltaan. Sitten asetetaan biisit oikeaan järjestykseen, ja sopivat välit niille. Masteroinnissa hiotaan vielä viimeinen saundimaailma ja dynamiikka levylle. Tämän jälkeen levyä voi alkaa painaa niin v****ti!

Lähteet:
levyttänyt muusikko, levyliikken osakas ja julkaisija Sami Tenentz

Kommentit (0)

Vastauksesi