Kuinka lasketaan hiilidioksidikuorma?

Kuinka lasketaan hiilidioksidikuorma?

Kuinka lasketaan hiilidioksidikuorma? Esimerkiksi juuri luin että 100 litraa bensaa tuottaa 240 kiloa hiilidioksidikuormaa. Paljonko kuormaa tulee kivihiilestä polttoöljystä koivuhalosta jne.

Vastaus

Ilmastolaskurin avulla voit arvioida, mikä vaikutus energiankäytöllä ja muulla toiminnalla on hiilidioksidipäästöihin. http://www.ilmastolaskuri.fi

Ilmastolaskurin käyttö edellyttää sisäänkirjautumista, mutta Ilmastolaskurin Info-sivulta löytyy pdf-dokumenttina Ilmastolaskurin CO2-päästökertoimet ja oletusarvot.

Tässä poimittuna muutamia CO2-päästökerroin arvoja:
Huom! yksiköt.

Bensiini 2350 gCO2/l (eli 100 litraa tuottaa 235 kg CO2:ta)
Diesel 2660 gCO2/l
Kevyt polttoöljy 267 gCO2/kWh
Kivihiili 341 gCO2/kWh
Puuperäiset polttoaineet arvo 0
Syy: Puun poltossa ilmakehään vapautuu hiilidioksidia saman verran kuin sitä vapautuisi joka tapauksessa puun jäädessä metsään lahoamaan. Puun poltossa ei siten ilmakehään vapaudu kierrosta jo poistunutta hiilidioksidia, kuten tapahtuu fossiilisia polttoaineita poltettaessa. Kun metsää kasvatetaan puun kulutusta vastaava määrä, ilmakehän hiilidioksiditasapaino säilyy ennallaan uuden puusukupolven sitoessa poltossa ilmakehään vapautuneen hiilidioksidin yhteyttäessään.

Lisää polttoainekohtaisia CO2-päästökertoimia löytyy sivulta http://www.motiva.fi/fi/kirjasto/energiankayttosuomessa/co2paastolaskent... dokumentista CO2-päästöjen laskentamenetelmä ja päästökertoimet, sivu 8.

Esimerkiksi kirja Pieniä ilmastotekoja : opas arkipäivän valintoihin kertoo myös tuottamastamme hiilidioksidikuormituksesta ja siitä miten sitä voidaan vähentää.

Kommentit (0)

Vastauksesi