Kuinka kovaa saa kerrostalossa kuunnella musiikkia kaiuttimilla esim. lain mukaan?

Kuinka kovaa saa kerrostalossa kuunnella musiikkia kaiuttimilla esim. lain mukaan?

Vastaus

Laissa ei ole säädetty mitään desibelirajoja. Suomen rikoslaissa vain todetaan, että on tuomittavaa rikkoa "toisen kotirauhaa metelöimällä". Tarkemmin asiat on yleensä säädetty kerrostalojen järjestyssäännöissä. Niissä on yleensä määritelty kellonajat (yö), jolloin täytyy vallita hiljaisuus.  Tarkkojen desibelirajojen määrääminen ei ole mahdollista, koska talojen äänieristykset ja äänten kuuluvuus muutenkin poikkeavat. Yleissääntöjä on, että normaalin elämän äänia kerrostalossa saa kuulua. Myös juhlia tulee voida joskus järjestää. Jos edessä ovat juhlat, joihin tulee paljon ihmisiä ja joissa musiikki, on parempi kertoa juhlista naapureille etukäteen. Voi pahoitella juhlimisen ääniä etukäteen ja kertoa, että jos melu käy sietämättömäksi, siitä kärsivä voi käydä heti pyytämässä, että ääni vaimenee.  

 Jatkuvaa melua ei kenenkään tarvitse kotonaan sietää. Jos eläminen käy hankalaksi naapurin aiheuttaman melun vuoksi eikä naapuri suostu tapojaan muuttamaan asiallisesta huomautuksesta huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään. Jos kyseessä on vuokra-asunto, kannattaa otta yhteyttä asunnon omistajaan. 

Kommentit (2)
Ei siis riitä, että mittaat desibelit omassa asunnossasi, vaan ne pitäisi käydä mitta... Ei siis riitä, että mittaat desibelit omassa asunnossasi, vaan ne pitäisi käydä mittaamassa kaikissa lähinaapureissa. Naapurit saattaisivat suhtautua sellaiseen ehdotukseen ylättävänkin suopeasti.
10.2.2019 22:24 Matti Rantanen 4285
Jos naapureita on vain kuunteluhuoneen yhdellä puolella, niin kaiuttimet kannattaa asetta... Jos naapureita on vain kuunteluhuoneen yhdellä puolella, niin kaiuttimet kannattaa asettaa sille seinälle osoittamaan poispäin naapurista.
10.2.2019 22:27 Matti Rantanen 4285

Vastauksesi