Kuinka korkealle rynnäkkökiväärin luoti nousee jos sen ampuu suoraan ylös?

Kuinka korkealle rynnäkkökiväärin luoti nousee jos sen ampuu suoraan ylös?

Kuinka korkealle rynnäkkökiväärin luoti nousee jos sen ampuu suoraan ylös? Luoti lienee tappava myös pudotessaan sen jälkeen alas?

Kuinka syvälleluoti on tappava jos ampuu veteen, eli mikä on veden hidastavuus,onko se jonkun kaavan mukainen?

Vastaus

Maailmalla tapahtuu alas putoavista luodeista loukkaantumisia ja jopa kuolemia yllättävänkin paljon. Esimerkiksi Puerto Ricossa, missä on tapana juhlistaa uutta vuotta ammuskelemalla ilmaan, kuolee vuosittain pari ihmistä ja loukkaantuu parikymmentä putoaviin luoteihin. Kun Kuwaitissa juhlittiin persianlahden sodan päättymistä, 20 ihmistä kuoli juhlinnassa putoaviin luoteihin. Kuolemat johtuvat päähän osuneista luodeista.

Jos internetiin on uskominen, tyypillinen 7,62mm kaliiperin luoti, jonka lähtönopeus on 840 metriä sekunnissa, nousisi suoraan ylös ammuttuna noin 2400 metrin korkeuteen. Tämän jälkeen se putoaisi maahan noin 70 m/s terminaalinopeudella. Tuuli voi viedä luodin kauas ampumapaikasta.

Myytinmurtajat -tv-sarjan jaksossa 34 on testattu luotien ampumista veteen. Valitettavasti en ole nähnyt kyseistä jaksoa itse, joten tyydyn nettipuheisiin (jotain pätkiä jaksosta taitaa olla youtubessa). Kohtisuoraan vedenpintaan ammuttu luoti uppoaa yllättävänkin syvälle, voiden olla tappava useammankin metrin syvyyteen riippuen kaliiperista ja lähtönopeudesta, mutta viistosti vedenpintaa kohti ammuttu luoti hajoaa ja metrin vesikerros riittänee suojaksi, ainakin vakavampien vammojen osalta.

http://www.bigsiteofamazingfacts.com/how-high-would-a-bullet-go-if-you-f...

http://en.wikipedia.org/wiki/Celebratory_gunfire#Falling-bullet_injuries

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080118120442AAPXupm

Kommentit (0)

Vastauksesi