Kuinka korkea ilmanpaine on nykyaikaisen matkustajakoneen matkustamossa sen...

Kuinka korkea ilmanpaine on nykyaikaisen matkustajakoneen matkustamossa sen...

Kuinka korkea ilmanpaine on nykyaikaisen matkustajakoneen matkustamossa sen lentäessä 11km korkeudessa? Riippuuko paine lentokorkeudesta vai onko se vakio?

Vastaus

”Maanpinnalla keskimääräinen ilmapaine on 1 013 millibaaria (760 mmHg). Ylöspäin mentäessä ilmanpaine pienenee puoleen viiden ja puolen kilometrin korkeudessa ja neljäsosaan kymmenen kilometrin korkeudessa.

Merenpintatasolla asuva ihminen saa hapenpuuteoireita noustaessa yli kolmen kilometrin korkeuteen. Tämän johdosta lentokoneen sisällä pidetään moottoreista otettavan paineilman avulla korkeampaa painetta kuin lentokonetta ympäröivässä ulkoilmassa . Määräysten mukaisesti matkustamon ilmanpaine ei saa ylittää 2 400 metrin korkeutta. Käytännössä useimmilla lennoilla matkustamon painekorkeus jää 1 500–1 800 metriin.

Matkustamon ilmanpaine on sama eri konetyypeissä samalla lentokorkeudella. Suihkukoneet lentävät 10–12 kilometrin korkeudella, potkuriturbiinikoneet taas 5–7 kilometrin korkeudella. Koska potkurikoneet eivät lennä korkealla, säilyy matkustamon sisällä korkeampi ilmanpaine kuin suihkukoneissa”.

Lähde:
http://www.terveysportti.fi/terveysportti/ekirjat.NaytaArtikkeli?p_artik...

Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta löytyi tieto, että lentokoneen matkustamon ilmanpaine vastaa yleensä ilmanpainetta 1 500 - 2 400 metrin korkeudella.
Lähde:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julk...toipilaat/

Muita mielenkiintoisia lähteitä:
http://www.solarstorms.org/WHOAirlines.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cabin_pressurization
http://www.boeing.com/commercial/cabinair/index.html

Kommentit (0)

Vastauksesi