Kuinka kauan virukset ja bakteerit säilyvät kirjojen ja lehtien sivuilla? Entä kännykän pinnalla?

Kuinka kauan virukset ja bakteerit säilyvät kirjojen ja lehtien sivuilla? Entä kännykän pinnalla?

Vastaus

Virukset:
Bakteerit ja virukset kuuluvat sienten ja loisten ohella ns. mikrobeihin. Virukset ovat paljon pienempiä kuin bakteerit. Virukset eivät ole himoliikkujia, vaan ne vaativat aina ulkopuolisen solun elääkseen, liikkuakseen ja lisääntyäkseen. Eri virukset ovat erikoistuneet isäntänsä eri soluihin. Flunssavirukset viihtyvät nenän limakalvon soluissa ja käyttävät niitä hyväkseen lisääntymisessään. Virukset vaativat elääkseen aina suuren määrän isäntiä eli ihmisiä, joiden välillä se voi vaihtaa asuinsijaansa. Ihmisten flunssavirukset ovatkin ilmeisesti tulleet ihmisten kiusaksi vasta siinä vaiheessa, kun ihmiset ovat alkaneet asustaa suurissa yhteisöissä ja kaupungeissa.

Virukset voivat säilyä hengissä kuolleilla pinnoilla kuten kirjojen ja lehtien sivuilla olosuhteista riippuen muutamasta tunnista useisiin vuorokausiin. Esimerkiksi tavalliset flunssavirukset elävät oven kahvalla vain hetken kunnes niitä suojannut neste on kuivunut, kun taas influenssavirukset voivat selvitä vastaavissa oloissa jopa 48 tuntia ja norovirukset maksimissaan lähes seitsemän viikkoa.

Bakteerit:
Bakteerit ovat maailman pienimpiä itsenäisesti lisääntyviä organismeja. Ne luokitellaan muotonsa perusteella pyöreisiin pallomaisiin kokkeihin ja pitkulaisiin sauvamaisiin basilleihin. Näiden lisäksi on myös olemassa käyriä ja korkkiruuvin muotoisia bakteereja (kuten kuppa). Monet bakteerit ovat tehokkaita uimareita ja ne kykenevät parhaimmillaan etenemään 25 senttiä vuorokaudessa, mikä vastaa ihmisen mittakaavassa 500 kilometrin matkaa.

Ihminen on bakteereilta suojassa vain äitinsä kohdussa. Hän saa ensimmäisen kosketuksen bakteereihin jo synnytyksen aikana. Sen jälkeen bakteerin ja ihmisyksilön yhteiselämä on symbioottista ja saumatonta. Ihmisessä onkin bakteerisoluja kymmenen kertaa enemmän kuin omia soluja (erityisesti suolistossa ja limakalvoilla). Suojaavat bakteerit ovat hyödyllisiä ja jopa välttämättömiä, sillä niiden kautta muodostuu terve immuunijärjestelmä.     

Muutamat ihmisille haitalliset bakteerit voivat säilyä elinvoimaisina kirjojen ja lehtien sivuilla hyvinkin pitkään. Esimerkiksi salmonella, joka on suolistobakteeri, voi säilyä maaperässä jopa kaksi vuotta. Maahan iskeytyneestä ja puolen kilometrin syvyyteen uponneesta meteoriitista on löytynyt 250 miljoonaa vuotta vanha elinkykyinen bakteeri. Syväjäätyneet meteoriitit voivat siis kuljettaa avaruudessa matkatessaan bakteereja miljoonien vuosien ajan. On siis hyvin mahdollista, että elämä on tullut maapallolle meteoriitin kuljettamana bakteerina. Tätä kannattaa siis pohtia kun seuraavan kerran lehteilet epäillen törkyisen näköistä kirjaa tai sanomalehteä.

Suojautuminen:
Virukset ja bakteerit elävät kaikessa, mitä käsin kosketellaan. Arjen pahimpia virus ja bakteeripesäkkeitä ovat mm. tiskirätit, ostoskorit, porraskaiteet, kädensijat, katkaisijat ja näppäimistöt sekä julkisenliikenteen kulkuneuvojen tangot ja painikkeet. Tartuntojen välttämiseksi kannattaa muistaa hygienian perusniksit: Huolellinen käsienpesu saippualla riittävän usein sekä nenän, silmien ja suun koskettamisen välttäminen. Näin voi estää käsissä mahdollisesti olevien virusten kulkeutumisen elimistöön.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi