Kuinka kauan virkavala on voimassa?

Kuinka kauan virkavala on voimassa?

Olen vannonut tuomarin valaa vastaavan valan toimiessani valtion virkamiehenä vuosia sitten. Kuinka kauan tuo vala on voimassa ja velvoittaako se minua edelleen vuosia jälkeenpäin ollessani jossain muussa valtion virassa ja tehtävissä?

Vastaus
08.11.201918:36
77747
13

Näin valelakimiehenä tulkitsisin Finlexiä siten, että koska valaa ei tarvitse uudestaan vannoa, niin se on ikuisesti voimassa.

"Joka on vannonut virkavalan tai antanut virkavakuutuksen, ei ole velvollinen uudestaan vannomaan vastaavaa valaa eikä antamaan vastaavaa vakuutusta."

Jos uudessa virassa ei tarvita virkavalaa, voitaneen tulkita että sinunkaan valasi ei siinä virassa ole voimassa. Tosin olet vannonut että "virassasi" eikä siinä oteta kantaa että missä virassa.

"Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti. Virkavelvollisuuteni täytän tunnollisesti ja parhaan kykyni mukaan. Minä en myöskään ilmaise sivullisille sellaista asiaa, jonka olen virassani saanut tietooni ja joka on pidettävä salassa."

Joten jos aikomuksesi on rikkoa vala uudessa virassa, konsultoi ensin oikeaa lakimiestä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi