kuinka kauan vesilasissa esim yöpöydällä seisonut vesi on juomakelpoista?

kuinka kauan vesilasissa esim yöpöydällä seisonut vesi on juomakelpoista?

kuinka kauan vesilasissa esim yöpöydällä seisonut vesi on juomakelpoista? tuleeko siihen epäpuhtauksia huoneilmasta vai lisääntyykö vedessä valmiiksi olevat pöpöt siinä?

lisäksi kysyisin valokuvauksesta:
jos otan valokuvan julkisella paikalla ja kuvassa on mukana ihmisiä joita en tunne, niin voinko laittaa kuvan nettiin (esim. facebook) ilman että minun täytyy editoida kuvassa näkyvät henkilöt pois?
ymmärtääkseni jos otan kuvan esim baarissa tai jonkun kotona, en saa julkaista kuvaa ilman kaikkien kuvassa näkyvien lupaa, vai mitenkä?

Vastaus

Juomakelpoisuus on aina subjektiivinen asia. Toiset voivat juoda rauhassa viikkokausia seisonutta vettä siinä missä toiset saavat vatsataudin. Säilyvyys riippuu muun muassa siitä, onko hanavesi laskettu lämpimänä vai kylmänä. Kylmässä hanavedessä esiintyy vähemmän bakteereita kuin lämpimässä.

Vesilasissa olevan veden pöpöt ovat suurimmilta osin peräisin hanavedestä, ilmasta niitä ei juurikaan tule. Kannettomassa astiassa (esim. vesilasissa) oleva vesi menee juomakelvottomaksi nopeammin kuin suljetussa astiassa oleva, sillä vedessä olevat bakteerit käyttävät happea.

En löytänyt yksiselitteistä ja luotettavaa vastausta sille, kuinka kauan vesilasin vesi säilyy juotavana, mutta veikkaisin että muutaman päivän jälkeen se kannattaa varmuuden vuoksi vaihtaa.

Valokuvia julkiselta paikalta ja paikalla olevista ihmisistä saa julkaista. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että kuva ei saa esiintyä loukkaavassa yhteydessä ja itse kuva ei saa olla loukkaava. Julkisia paikkoja ovat kaikki sellaiset paikat, joihin on vapaa pääsy kuten kadut, kaupat, ravintolat, koulut, terveyskeskusten odotustilat ja vastaavat. Kuvaaminen on sallittua myös toimistoissa, virastoissa ja vaikkapa tehtaissa, jos niihin pääsee vapaasti. Näin ollen baarissa otetut kuvatkin saa julkaista, ellei kuvat ole loukkaavia tai esiinny loukkaavassa yhteydessä.

Yksityisiltä alueilta, kuten jonkun kotoa tai pihalta ei saa ottaa eikä julkaista valokuvia ilman lupaa.

Lisätietoja ja linkkejä:

Vesipulma:
http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_67.pdf
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=20787

Kuvauspulma:
http://blogit.hs.fi/online/julkisella-paikalla-saa-kuvata/
http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=63527

Kommentit (0)

Vastauksesi