Kuinka kauan on ollut kirjoja luettavissa ? Saisiko muutamia luku-vinkkejä ?

Kuinka kauan on ollut kirjoja luettavissa ? Saisiko muutamia luku-vinkkejä ?

Vastaus

Kirjoja on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Tiettävästi ensimmäiset kirjat piirustettiin papyruskaislasta valmistetuille rullille jo n. 3000 eKr. Egyptissä. Sumerilaiset savitauluille rustatut kuvakirjoitukset ovat kenties tätäkin vanhempia.

Varhaiset kirjat olivat auki käärittäviä rullia. Sidotut, papyrus- tai pergamenttilehdistä tehdyt ja kannelliset kirjat yleistyivät Rooman valtakunnassa ajan laskun ensimmäisinä vuosisatoina.
Tällainen codex-muotoinen kirja oli yhdistettyjen kirjoituslevyjen perillinen. Aikoinaan Roomassa muistiinpanoja varten käytettiin saranoiden varassa avattavia tauluja, joiden väliin alettiin sitten sijoittaa pergamenttilehtiä vihkoina. Historian hämärään on piiloutunut tieto siitä, milloin pelkkien toisiinsa liitettyjen taulujen sijaan alettiin käyttää pehmeästä materiaalista tehtyjä, yhteen sidottuja lehtiä. Egyptistä on kyllä säilynyt selästään yhteen liitettyjä papyruslehtiä, jotka ovat peräisin toiselta vuosisadalta eKr.

Satojen ja satojen vuosien ajan kirjat kirjoitettiin käsin. Kiinassa kuitenkin painettiin jo1000-luvulla kirjoituksia irrallisilla kirjakkeilla. Useiden kokeilujen jälkeen kirjapainotaito lopullisesti keksittiin 1440-luvun Mainzissa, läntisessä Saksassa.

Kun kerran kysyt lukuvinkkejä yhdessä kirjan historian kanssa, taidankin esitellä ikiaikaisen vanhoja kirjoja sekä teoksia, joita pidetään ”aloittajina” – tai muuten vain varhaisina ja kiinnostavina. Ensin kirjallisuutta rutkasti kaukaisemmilta ajoilta:

- Gilgamesh: kertomus ikuisen elämän etsimisestä. Basam Books, 2003.
Eepos, joka kirjoitettiin 2000-luvulla eKr., on vanhin säilynyt dokumentti sumerilaisesta kulttuurista. Se on tiettävästi myös varhaisimpia kirjallisia teoksia, jotka käännettiin vieraille kielille. Tekstin sanotaan olevan maailman vanhin sankaritaru. Huikeasta seikkailusta tarinasta joka tapauksessa on kyse.
- Muinaisegyptiläinen kuolleiden kirja. Basam Books, 2001.
Kokoelma papyrustekstejä, jotka laskettiin vainajien mukana hautaan. Kirjoituksissa, joiden synty voidaan ajoittaa 1600-luvulle eKr., ohjeistetaan manalaan laskeutumisesta ja kuolleiden maailmasta niin, että vainajan olisi helpompaa voittaa matkan ja kuoleman valtakunnan vaarat.
- Khariton: Kallirhoe. WSOY, 1983 tai 2000.
Seikkailua ja romantiikkaa antiikin Kreikan malliin. Luultavasti ajan laskun ensimmäisen vuosisadan puolivälissä kirjoitettu teos on varhaisimpia säilyneitä eurooppalaisia romaaneja – ja maailman vanhimmaksi sanottu rakkausromaani.

Ja sitten vähemmän kaukaisilta ajoilta:

- Miguel de Cervantes Saavedra: Mielevä hidalgo Don Quijote manchalainen. I-II. WSOY, 2005.
Veijariromaania pidetään nykyaikaisen romaanikirjallisuuden alkuna. Ihan näin dramaattisesti asia ei ole, mutta teos on kuitenkin vaikuttanut merkittävästi länsimaisen kirjallisuuden kehitykseen.
- Edgar Allan Poe: Rue Morguen murhat ja muita kertomuksia. WSOY, 2000.
”Rue Morguen murhat” -novellin sanotaan aloittaneen nykyaikaisen salapoliisikirjallisuuden. Suosittelen Poen tuotantoa kokonaisuudessaan. Kirjailija on varhaisia kauhu-, fantasia- ja jännityskirjallisuuden edustajia. Synkkää, mutta vaikuttavaa tavaraa.
- K. J. Gummerus: Ylhäiset ja alhaiset
Ensimmäinen suomenkielinen romaani, joka julkaistiin himpun verran ennen Seitsemää veljestä.
- Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä.
Kirjallisuuden historioitsijat juhlivat veljeksiä ensimmäisenä merkittävänä suomenkielisenä romaanina. Niin tai näin, Kiven metsäläisten temmellys on vallan hauskaa luettavaa.
- H. R. Halli: Viimeisellä hetkellä. Jalava, 1985.
Tätä 1920-luvulta peräisin olevaa teosta mainostetaan yhä päteväksi ja yhdeksi parhaista suomalaisista tieteisromaaneista.

Kaikkia näitä kirjoja löytyy HelMet-kirjastoista. Voit katsoa teosten saatavuuden ja vaikka varata kirjat tunnusluvun avulla osoitteessa http://www.helmet.fi/

Vanhaa kirjallisuutta verkossa:
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
- tekijänoikeuksista vapaata kirjallisuutta digitaalisessa muodossa. Tänne on tallennettu mm. Gummeruksen ”Ylhäiset ja alhaiset”.
http://eebo.chadwyck.com/home
- englanninkielistä kirjallisuutta vuodesta 1473 alkaen

Lähteet:
Hosiaisluoma, Yrjö: Kirjallisuuden sanakirja. WSOY, 2003.
Kirjahistoria: johdatus vanhan kirjan tutkimukseen. SKS, 1996.
Merisalo, Outi: Manu scripta: länsimaisen kirjan historia keskiajalla (500-1500). Kampus-kustannus, 2003.
Otavan kirjallisuustieto. Otava, 1990.
Science fiction. Kirjastopalvelu, 1990.
Vartiainen, Pekka: Kirjallisuuden länsimaista historiaa: antiikista modernismiin. BTJ Kirjastopalvelu, 2002.

Kommentit (0)

Vastauksesi