Kuinka kauan ihmisen on ennustettu säilyvän maapallolla?

Kuinka kauan ihmisen on ennustettu säilyvän maapallolla?

Kuolevatko ihmiset sukupuuttoon kenties jo tämän vuosituhannen aikana vai säilymmekö jopa kymmeniä miljoonia vuosia dinosaurusten tapaan?
Millaisia ennusteita ja tulkintoja asiasta on tehty? Entä mikä mahollisesti koituisi ihmislajin kohtaloksi?

3 vastausta
07.11.201810:43
7895
57

Mistähän nykyihmisiä löytyy  tuhansien vuosien kuluttua?

Kommentit (0)
07.11.201812:07
19063
40

Kun kysyjä mainitsee dinosaurukset, ajattelen heti sitä millä logiikalla joidenkin lajien DNA on säilynyt pitkään melko muuttumattomana, miksi joillakin lajeilla DNA alati muuttuu, ja mitä näistä eroista seuraa lajien säilymiseen. Jotkut lajit ovat siis löytäneet niin mainion geneettisen koostumuksen, ettei niiden ole tarvinnut muuttua ja kerätä DNA-ketjuihinsa kaikenlaisia kehityksen umpikujia. Joillakin lajeilla näitä umpikujia on kertynyt niin paljon, että niistä voi tulla jossain vaiheessa lisäkehityksen este. Ihminen on sikäli merkillinen elukka, että meillä on DNA:ssa geenien toimintaa jarruttavia jaksoja hyvin paljon, joten me emme oikein kehity kunnolla aikuisiksi kaikkine sarvineen, hampaineen, häntineen yms. vaan jäämme alastomiksi isopäisiksi lapsiksi koko iäksemme. Olemme siis erikoistuneet olemaan yksilötasolla mahdollisimman vähän erikoistuneita, vaikka lajina osaamme erikoistua vaikka mihin. Yksilön erikoistumisen välttäminen jättää piiloon valtavan määrän DNA:ta joka siis ei ole käytössä. Ei ole vielä selvää, tuleeko tästä DNA-materiaalista lajinkehitykselle jarru vai ei. Pahimmillaan se voi kääntyä meitä vastaan.

Kommentit (0)
07.11.201807:29
81290
18

Ennustukset vaihtelevat muutamista kuukausista (uskonlahkojen tai yksittäisten henkilöiden ennustukset maailmanlopusta jonakin tiettynä päivänä yleensä 1-2 vuoden sisällä, viimeisin taisi olla 21.12.2012 ja seuraava 2020) miljardiin vuoteen (jolloin aurinko on kirkastunut niin että se "polttaa" maapallon). 

Ihminen on noin 2 miljoonaa vuotta vanha laji, nykyihminen noin 300000 vuotta. Siitä ei tietenkään voi päätellä kuinka kauan ihminen lajina säilyy.

Koko ihmiskunnan tuhoutumiseen johtaisi luultavasti jokin ympäristökatastrofi, sodat ja sairaudet jättävät osan populaatiosta henkiin (laajamittaisella ydinsodalla olisi mahdollisuus tuhota koko ihmiskunta). Mahdollisia syitä voisi olla ison asteroidin/meteoriitin törmäys maahan, joka paikallisen tuhon tai megatsunamin lisäksi nostaisi niin paljon pölyä ilmakehään, että maapallo jäähtyisi ja kasvit kuolisivat. Tietysti törmäys voi olla myös niiin iso, että koko maapallo tuhoutuu kerralla. Todennäköisyys tämmöiseen on hyvin pieni. Samanlaisen viilentymisilmiön saisi aikaan myös erittäin suuri tulivuorenpurkaus. Tämmöisiä on pienemmässä mittakaavassa jo ollutkin, aiheuttaen muutamia vuosia kestäviä viileitä kausia. Niistä on vielä selvitty. Ihmisen itse aiheuttama ilmastonmuutos voi myös aikaansaada kasvihuoneilmiön ja maapallo muuttuu liian kuumaksi meille ja muulle elämälle. Onpa visioitu myös, että robotit/tekoäly voisivat kaapata vallan ja tuhota ihmiset tai että maapallon ulkopuolelta saapuu vierailijoita, jotka vahingossa (tuntemattomat sairaudet) tai tarkoituksella hävittäisivät ihmiskunnan.

Lähteissä lisää mahdollisia uhkia. 

Kommentit (1)
On ehkä sekin mahdollisuus, ettei nykyihminen lajina varsinaisesti tuhoudu, mutta muuttuu... On ehkä sekin mahdollisuus, ettei nykyihminen lajina varsinaisesti tuhoudu, mutta muuttuu geenimuuntelun seurauksena niin paljon, ettei se enää kykenisi saamaan nykyihmisen kanssa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.
7.11.2018 07:48 Leo Salminen 4478

Vastauksesi