Kuinka kauan bakteeri tai virus elää esineissä, kuten oven kahvoissa...

Kuinka kauan bakteeri tai virus elää esineissä, kuten oven kahvoissa...

Kuinka kauan bakteeri tai virus elää esineissä, kuten oven kahvoissa, tietokoneen näppäimissä, kännyköissä, jne.?
Esim.1. Sikainfluenssaan sairastunut nuoleskelee kynän päätä, antaa kynän minulle ja minä tunnin päästä huomaan imuttelevani samaa kynää, niin kuinka todennäköisesti sikainfluenssa on tarttunut minuun?
Esim.2. Huomaan juovani mukista, josta huuliherpes-kaverini joi 20 minuuttia sitten aamukahvinsa. Olenko voinut saada tartunnan?
Kiitos vastauksesta.

Vastaus

Virukset lisääntyvät vain elävässä solussa, mutta voivat säilyä hengissä pinnoilla muutamasta tunnista useisiin vuorokausiin.

Toistaiseksi ei tiedetä varmasti, miten kauan influenssa A(H1N1) -virus säilyy pinnoilla. Aiempien tutkimusten mukaan influenssa A säilyy pinnoilla kahdesta kahdeksaan tuntiin. Säilymiseen vaikuttavat kosteusolot ja lämpötila. Kosteassa ja viileässä virus voi selvitä pidempiäkin aikoja.
Käsien pesulla voi estää tartuntaa pintojen kautta.

Poikkeuksen tuosta 2-8 tunnin säilymissäännöstä on tehnyt hongkongilaisvirus eli H3N2-virus, jonka on todettu säilyneen setelissä jopa 17 vuorokautta.

http://www.cleanerandhealthier.com/wwwFI/Lodging.html
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/ah1n1v/useinkysyttya
http://www.ts.fi/teemat/terveys/61845.html

"Kun huuliherpes on aktiivivaiheessa, on tärkeää välttää suoraa ihokontaktia muihin ihmisiin, etenkin lapsiin. Rakkulaa ei kannata kosketella ja huolellinen käsienpesu on syytä muistaa. Samoista mukeista ei huuliherpeksen aikana kannata juoda, koska herpes-virus pystyy elämään ihmisruumiin ulkopuolella useiden tuntien ajan." Näin kerrotaan osoitteessa: http://yle.fi/akuutti/arkisto2002/100902_c.html

Kommentit (0)

Vastauksesi