Kuinka ikinä on mahdollista ampua kahdesti omaan sydämeensä?

Kuinka ikinä on mahdollista ampua kahdesti omaan sydämeensä?

Käydessäni viime kesänä Helsingissä siinä Bloomsdayn (16.6.) tienoilla mieleeni johtui Senaatintorilla taas kerran sama kysymys: Kun Eugen Schauman oli laukaissut pistoolinsa kolmasti kohti Bobrikovia, hän ampui, näin kirjoissa väitetään, kaksi laukausta omaan sydämeensä. Kuinka ikinä on mahdollista ampua kahdesti omaan sydämeensä?

3 vastausta

Schaumanin ammuttua kolmesti kohti Bobrikovia, kuultiin senaatin portaikosta vielä kaksi laukausta perätysten niin nopeasti, että ne ovenvartijan mukaan kuuluivat lähes yhtenä. Schauman käytti aseenaan järeää itselataavaa FN Browning M1900 pistoolia. Lähteistä riippuen luodit osuivat Schaumanin rintaan / sydämeen.

Ilmeisesti ihminen ei välttämättä välittömästi menetä toimintakykyään, vaikka jokin vierasesine sydämen lävistäisikin. Tässä eräs sydäntäriipaiseva selviytymistarina:
http://www.studio55.fi/tositarina/artikkeli.shtml/1160719/-%20-millinen-naula-lavisti-maurin-sydamen

Kommentit (0)
28.01.201412:48
551
103

FN Bronwing M1900:ssa ei ole mitään järeää. Kaliiperiltaan se on .32 ACP, ts. 7,65 mm Browning, joka on liian pieni esim. SRA-ammuntaan. Myös tapahtuma-aikaan .32 ACP on ollut keskitehoinen pistoolinpatruuna.

Schauman on saattanut ampua itseään kahdesti vahingossa. Asento on ollut hankala, joten hän on saattanut painaa liipasinta toisen kerran tahdottomasti refleksin ja shokin vuoksi tai rekyylin heilauttaessa hänen kättään odottamattomasti. Jälkimmäisessä syynä on voinut olla ns. Pump Fire.

Kommentit (0)
29.01.201410:21
25675
59

Erittäin kiintoisa ja asiantunteva vastaus nimimerkiltä "Muzzle Brake".

Todettakoon, että joskus olen nähnyt spekuloitavan (Paavo Haavikko?) lääketieteellisen selityksen ohella myös historiallisella selityksellä: Schauman ei olisikaan toiminut yksin, vaan hänet olisi tekonsa tehtyään välittömästi raivattu pois. 1900-luvun alkukymmen oli sakeanaan erilaisia salaperäisiä toimijoita. Juuri Haavikko piti varmana, että Schaumanin tekoa seuranneena talvena 1905 prokuraattori Soisalon-Soinisen ampunut Lennart Hohenthal oli kaksoisagentti, ns. agent provocateur, joka autettiin helposti pakoon Katajanokan vankilasta loppuelämäkseen Englantiin.

Mutta kuten sanottu, Schaumanin osalta agenttiteoriat jäävät vain spekulaatioiksi, joihin erittäin todennäköisesti ei enää koskaan tulla saamaan lisäselvyyttä.

Kommentit (0)

Vastauksesi