Kuinka hävittää arkaluontoiset asiakirjat?

Kuinka hävittää arkaluontoiset asiakirjat?

Kun laatikot pursuavat paperidokumentaatiota eikä niitä voi viedä avoimeen paperinkeräysastiaan, kuinka näiden papereiden tuhoaminen onnistuu? Helsinkiläiselle autottomalle yksityishenkilölle. Tietojen tuhoamispalveluita tarjoavia firmoja näyttää olevan, mutta heidän palvelunsa on suunnattu yrityksille. Vaikka joku niistä suostuisikin palvelemaan yksityishenkilöä, yrityksiä varten tehdyn palvelurakenteen takia yksityiselle sellaisen käyttäminen kävisi kalliiksi. Papereita pitäisi pystyä tuhoamaan pikkuhiljaa sitä mukaa kun niitä tulee, vähän kuin roskapussikin pitää viedä pois täyttyessään, ei niitä voi jemmata kerrostaloasuntoon jossa tilaa on muutenkin rajallisesti. Lainasin kokeeksi silppurin, mutta säiliöineen päivineen sille ei riitä Helsinkiläisessä yksiössä säilytystilaa ja silppuaminen nostaa huoneilmaan niin paljon kuivaa paperipölyä että äänityötä tekevälle se on työvälinettä kohtaan haitallinen terveysriski.

2 vastausta

Tämä ongelma on varmaan monelle tuttu. Jos sinulle on kertynyt paljon tuhottavia asiakirjoja, kannattaisi ensimmäiseksi harkita tuhoamispalvelua, jotta pääset vanhoista varastoista eroon. Monet yritykset noutavat asiakirjat kotoa ja tuhoavat ne. Tämä on helpoin tapa, vaikka palvelusta sitten joutuisikin pulittamaan jonkun verran. Ellet tuota valtavia määriä tuhottavia asiakirjoja, joissa on esim. henkilötietoja tai muuta arkaluontoista materiaalia, voisit harkita silppurin hankkimista. Niitä on eri kokoja ja pienien paperimäärien tuhoamiseen ne ovat ihan hyviä, jos siis haluat tuhota asiakirjoja sitä mukaa kun niitä tulee. Pienistä määristä kerrallaan ei pitäisi tulla kovin paljoa paperipölyä.

Yksi keino on poistaa asiakirjoista (repien tai muulla tavoin) henkilö- ym. arkaluontoiset tiedot ja laittaa paperit paperinkeräykseen. Tämä voi olla aika työläs homma. Muussa tapauksessa ei auta kuin säilyttää tuhottavat paperit ja viedä ne sitten erissä johonkin alan yritykseen tuhottavaksi tai pyytää yritystä hakemaan ne. Tosiasia on, että palveluista joutuu aina maksamaan jotakin. Usein mitä parempi palvelu, sitä isompi hinta. Kannattaa tutkia eri yrityksiä ja pyytää tarjouksia. Monista yrityksistä voi tilata lukollisia paperiastioita ja täydet astiat noudetaan suoraan tuhottavaksi. Vielä vinkiksi: Helsingissä toimii Arkistohotelli, jonne voi viedä asiakirjoja säilytettäväksi ja ajastaan tuhottavaksi.

Valitettavasti asiakirjojentuhoamispalvelu ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin.

 

 

Kommentit (0)
20.03.201419:51
31485
135

Kiitos hyvästä vastauksesta - täällä sama ongelma kuin kysyjällä.

Kuitenkin voin kokemuksesta kertoa, että [kirjakauppamalli] paperinrepijämasiina ei ehkä ole pitkäikäinen.

Olen kuuden vuoden aikana kuluttanut loppuun kaksi kappaletta. Huollosta ja voitelusta huolimatta, ja vaikka ei ole silputtu foliota, muovia yms. ja vaikka niitit on poimittu pois. Pölyä tuli tosiaan paljon, vaikka tuhoamistyötä tehtiin suhteellisen pienissä määrin. Ja pakko onkin tehdä pienissä määrin, koska noita kirjakauppakoneita säätelee ohje, että niillä ei saa masiinaa jäähdyttämättä silputa kovin paljon. Hidasta hommaa!

Siispä, hyvä kysyjä, ellet löydä jostain järeämpää konetta itsellesi ja keksi keinoa sen kätevään parkkeeraamiseen, niin en allergikkona suosittele. Paperipölyn syntymistä luultavasti lisää vielä se, että molemmat aparaatit olivat ohueksi silppuavaa mallia, toinen viilsi vielä viistoonkin. Kone, joka tuottaa leveämpää riekaletta, ei ehkä pölistä niin paljon, mutta sitten on silppukin helpommin luettavissa, jos joku sellaista palapeliä tahtoo harjoittaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi