Kuinka hattivatit syntyivät ja kuinka niistä tuli sellaisia kuin ovat?

Kuinka hattivatit syntyivät ja kuinka niistä tuli sellaisia kuin ovat?

Kysymys on muumimaailmaan kuuluva ja noin 10 vuotta sitten lapselleni KUVAKIRJOISTA lukemien tarinoiden perusteella on mieleeni jäänyt sellainen kuvaus, jossa "JOKU" oli suuttunut lokkien kirkumiseen ja tästä seurauksena taikonut ne hiljaisiksi,mykiksi HATTIVATEIKSI. En tiedä olenko sekoittanut kaksi eri satutarinaa keskenään ? Muumikirjoissa on kyllä tarinaa siitä kuinka HATTIVATTEJA kylvetään siemenistä , mutta tämä ei kerro niiden syntymästä. Jos vastaus löytyisi, olisin kiitollinen !

2 vastausta

Tove Janssonin Vaarallisessa juhannuksessa hattivatit kasvavat siemenistä. Ne kylvetään juhannusyönä ja aika harvakseen, etteivät ne itäessään sotkeutuisi toistensa käpäliin. Jo samana vuorokauden aikana ilmestyvät näkyviin pyöreät valkeat päät, vähitellen silmät ja lopulta käpälät. Vastasyntyneinä ne ovat erityisen sähköisiä.
(Jansson Tove: Vaarallinen juhannus. 16. p. WSOY 2003, s. 73-74)

Nämä kalpeat vaaleasilmäiset puhumattomat vaeltajat esiintyvät jo ensimmäisessä Muumi-kirjassa Muumit ja suuri tuhotulva (1945). Hattivattien alkuperästä ei tässä teoksessa vielä puhuta.

Tuota lokki-tarinaa ei löytynyt Muumi-kuvakirjoista - tosin ihan kaikkia emme käyneet läpi. Kaupunginkirjaston kokoelmissa on kolmisenkymmentä Tove Janssonin tarinoihin perustuvaa kuvakirjaa, monet niistä ovat aika vapaastikin mukailtuja. On aivan mahdollista, että jostain niistä vielä löytyy lisätietoja. Siihen asti hattivattien syntyperä jää vielä hämärän peittoon. Mistä ne siemenetkin tulevat?

Kommentit (0)
05.11.201417:55
16755
76

Kymmenessä vuodessa on muumimaailmaa esittelevä kirjallisuus lisääntynyt. Uusistakaan teoksista ei kuitenkaan löytynyt mainintaa lokkiperäisistä hattivateista. Myös Sirke Happosen yksityiskohtaisessa Muumioppaassa "hattivatit itävät siemenistä". Kirjastonhoitaja teki siis perusteellista työtä etsiessään vastausta keväällä 2004.

Kommentit (0)

Vastauksesi