Kuinka Charles Bassin ja Charles Johnssonin etunimi lausutaan?

Kuinka Charles Bassin ja Charles Johnssonin etunimi lausutaan?

1800-luvun alkukymmeninä Turussa vaikuttivat tuotteliaina arkkitehteina mm. kuuluisa italialaissyntyinen Charles (Carlo) Bassi sekä vähemmän tunnettu mutta hyvin monia empiretaloja kaupunkiin piirtänyt Charles Johnsson. Osaatteko kertoa, kuinka näiden historian henkilöiden etunimi pitäisi lausua?. ((Englannin mukainen [tʃa:lz] tuskin tulee kyseeseen.)

2 vastausta
18.06.201514:59
23319
70

Kiitos vastaamasta.

Olen kysyjä, ja minulla taannoin oli pienehkö käytännön tarve saada vastaus tähän ääntämisongelmaan. Helsingin kaupunginkirjasto siirsi kuitenkin kysymyksen heti vastaamattomien kysymysten "kaatoluokkaan", ja niinpä piti ruveta itse päättelemään, tähän tapaan:

Jo 1700-luvulta lähtien Ruotsin valtakunnassa ja sittemmin Suomen suuriruhtinaskunnassa säätyläistön ihanteena oli Ranskan kulttuuri, ja jo pikkulapset oppivat ranskan kielen alkeet kotiopettajilta (tästä esim. Kaarlo Wirilander, Herrasväkeä. Suomen säätyläistö 1721 - 1870, SHS 1974). Tuskinpa siis erehtyy, jos olettaa, että arkkitehtien Bassi ja Johnsson etunimi Charles (joka kummallakaan ei ollut alkuperäinen) on äännetty ranskalaisittain suunnilleen [šarl], siis aivan samaan tapaan kuin vaikkapa Ranskan viidennen tasavallan suuren valtiomiehen Charles de Gaullen etunimi.

Jos jollakulla kuitenkin on tästä asiasta parempaa tietoa, niin kuulen mielelläni.

Kommentit (1)
eikös ollut kuitenkin parempi, että se päätyi edes sinne - silloin voi joku auttaa, jo... eikös ollut kuitenkin parempi, että se päätyi edes sinne - silloin voi joku auttaa, jos osaa. itseltäni on pari kysymystä hävinnyt tuonne systeemiin täysin, ja nyt jään ikuisesti vastauksia vaille... ; )
18.6.2015 15:42 Mika Suominen 21472
18.06.201513:31
8358
47

Olisiko oheisesta nettisivustosta yhtään apua? Sieltä löytyy nimien ääntämisiä eri maissa.

Erityisen vaikeaksi kysymyksen tekee se, että ihmisten muuttaessa kulttuurista toiseen heidän nimensä ääntäminenkin usein muuttuu toisenlaiseksi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi