Kuinka astronautit/muut avaruuden sankarit hoitavat pakottavat fyysiset...

Kuinka astronautit/muut avaruuden sankarit hoitavat pakottavat fyysiset...

Kuinka astronautit/muut avaruuden sankarit hoitavat pakottavat fyysiset tarpeensa avaruudessa? Kuinka esimerkiksi ulostaminen onnistuu painottomassa tilassa?

Vastaus

Ensimmäinen yhdysvaltalainen astronautti Alan Shepard joutui vuonna 1961 avaruuteen nolosti. Odotettu 15 minuutin lento venyi tuntikausien odotteluksi ennen laukaisua avaruuteen. Lopulta hänen oli pissattava avaruuspukuunsa.

Tämän jälkeen otettiin käyttöön suurikokoiset vaipat, joita käytetään vieläkin avaruuskävelyjen aikana. Nykyään avaruussukkulassa ja avaruusasemalla on jätökset poistava, ilmalla huuhdottava wc.
Isompaa tarvetta varten sovittaudutaan tiiviisti ja vyöttäydytään kiinni pehmeään, muotoutuvaan wc-istuimeen. Ilmavirta vetää ulosteen pytyn pohjalla olevaan reikään. Jätteestä poistetaan vesi, ja kiinteä jäte tuodaan jäädytettynä takaisin maahan.
Virtsaaminen onnistuu sekä seisten, että istuen suppiloa käyttäen. Suppiloon kiinnitetyn joustavan letkun kautta ilmavirta imee virtsan jätetankkiin, joka tyhjennetään silloin tällöin avaruuteen. Eräs astronautti onkin sanonut, että ei ole mitään niin kaunista näkyä kuin auringon valossa kimmeltävä virtsa avaruudessa.
Uusin teknologia pystyy myös puhdistamaan niin virtsan kuin muutkin jätenesteet käyttökelpoiseksi vedeksi.

http://www.abc.net.au/science/k2/moments/s348188.htm
http://www.nasa.gov/centers/marshall/news/news/releases/2006/06-017.html
http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vastaus.php?id=361&k=3

Kommentit (0)

Vastauksesi