Kuinka äänikirjojen tekijänoikeudet toimivat?

Kuinka äänikirjojen tekijänoikeudet toimivat?

Millaiset tekijänoikeudet on äänikirjoilla ja kuinka niitä sovelletaan? Olettaisin, että lähtökohtaisesti samalla tapaa kuin tavallisellakin kirjalla, mutta millaiset ovat lukijan, tuottajan tai julkaisijan oikeudet ja kuinka nopeasti ne vanhenevat?

Vastaus

Tekijänoikeusyhdistys Gramexista sanottiin, että äänikirja on laissa samanlainen äänite kuin esimerkiksi musiikkiäänite ja sitä koskevat samat tekijänoikeudet. Eli äänikirjan lukija on esittävä taiteilija. Toki äänitteellä tekijöitä voi olla muitakin.

Itse äänitteellä on oma suoja-aikansa, jonka pituus hieman vaihtelee eri tekijöistä riippuen ja on vaihtunut EU-direktiivin myötä.

Kirjailijalla on kirjallisiin teoksiin oikeutensa. Kirjailijaliiton sivuilla sanotaan, että kustannussopimuksen solmimisen yhteydessä kirjailija yleensä luovuttaa kustantajalle oikeudet myös äänikirjan julkaisemiseen.

Mitään vuosimääriä ei tähän viitsi laittaa, koska tiedot saattavat muuttua. Kannattaa tutustua ajantasaisiin tietoihin: tekijänoikeuslakiin ja tekijänoikeusjärjestöjen tarjoamaan tietoon, joihin on linkkejä alla olevissa lähdeviitteissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi