kuhafileet 200 asteessa ja 10 minuutissa?

kuhafileet 200 asteessa ja 10 minuutissa?

Jos hauduttaa kuhafileet uunissa kalaliemen kera, niin laitetaanko kuhalle lämmintä vai jäähtynyttä kalalientä, kun ne yhdessä laittaa uuniin? Tuleeko kalaliemen olla kuumaa, kiehuvan kuumaa, lämmintä vai kenties nimenomaan jäähtynyttä, kuten huoneenlämpöistä, kun sen räväyttää kuhafileiden päälle ennen uuniin laittoa.

2 vastausta

Ruoanvalmistuksessa on yleensä useampia tapoja, joilla pääsee hyvään lopputulokseen. Laittaisin itse kalaliemen kuumana, jolloin kala alkaisi nopeammin kypsyä; kala saa kuitenkin jäädä mielellään kiinteäksi, niin että se pysyy koossa eikä mene ylikypsäksi. Kirjoista ja verkosta löytyy runsaasti ohjeita, joita kannattaa kokeilla ja etsiä omaan makuun sopiva valmistustapa.

Kommentit (0)
27.11.201815:07
9229
9

Liian nopea kuumennus joka silmämääräisesti kysentää kalan on pahin emämunaus jonka kalan kanssa voi tehdä. Kala pitäisi aina hauduttaa hitaasti, miedolla lämmöllä, mitä pidepään, sen maukkaampi on lopputulos. Äkkiä kysennetty ei maistu kalalta ollenkaan. Mutta ehkä se joskus on tarkoituskin, eiväthän kaikki pidä kalan mausta.

Muistan elävästi radiosta kuulemani puheenvuoron jossa Hannu Taanila kertoi miten oli oppinut pitkän kypsennyksen slaisuuden. Hän oli perheineen mennyt mökille, joka oli talven jäljiltä kylmillään, ja pannut kalakeittokattilan puuhellalle, mutta huomannut että hormi ei vedä. Sitten seurasi pitkä selostus siitä miten kylmä hormi saatii lämpenemään ja lopulta vetämään. Kaikkeen tähän meni hyvin paljon aikaa, ja vasta kun se homma oli kunnossa, perhe yhtäkkiä muisti että ai niin, se kattila unohtui sinne hellalle, onkohan se jo pilalla. Tulta hellassa ei pahemmin oltu paimennettu, ja lämpöä oli ollut aika vähän, mutta pitkä kypsennys miedolla lämmöllä tuotti herkullisen keiton. Taanila sanoi ettei ollut siihen asti ymmärtänyt miksi keittokirjoissa aina kehotetaan hitaaseen kysennykseen, mutta mökkiseikailun jälkeen hän alkoi kunnioittaa ohjetta ihan uudella  tavalla.

Itsekin olen huomannut että ravintoloissa pikagrillattu kala ei todellakaan ole maukasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi