Kreikan mielenosoittajat vastustavat säästöjä, mutta ovatko he kertoneet, mitä...

Kreikan mielenosoittajat vastustavat säästöjä, mutta ovatko he kertoneet, mitä...

Kreikan mielenosoittajat vastustavat säästöjä, mutta ovatko he kertoneet, mitä heidän mielestään pitäisi tehdä säästöjen sijaan?

Vastaus

Selailin koti- ja ulkomaisia lehtiartikkeleita, joissa käsitellään Kreikan mielenosoituksia. Vaikutelmaksi jäi, että Kreikan mielenosoitukset ovat olleet ennen muuta tunneperäisiä reaktioita valtion säästöohjelmaan, jota kreikkalaiset ovat pitäneet kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena. Kuvaavaa on, että julkisen alan työntekijät, jotka osallistuivat viime vuoden toukokuussa mielenosoitukseen, kertoivat joutuneensa ”sokean raivon” valtaan kuultuaan valtion suunnittelemista leikkauksista. Ks. lehti Guardianin artikkeli osoitteessa http://www.guardian.co.uk/business/2010/may/04/greek-protesters-storm-ac...

Mielenosoittajien ratkaisu talouskriisiin keväällä 2010 oli, että rahat kriisinhoitoon otetaan rikkailta, jotka ovat hankkineet omaisuutensa epärehellisin keinoin. Edellä mainitussa artikkelissa kerrotaan, miten mielenosoittajat huusivat ”Antaa rikkaiden maksaa kriisi!” Helsingin Sanomat kirjoitti samoihin aikoihin: ”--- huolimatta ihmisten kouriintuntuvasta suuttumuksesta säästötoimenpiteitä vastaan, mielipidekyselyt osoittavat että suuri osa kreikkalaisista näkee uudistukset tarpeellisena. Mutta enemmistö kokee tavallisten ihmisten joutuvan maksumiehiksi samalla kun rikkaat yhä välttelevät veroja. "Nämä toimet ovat epäreiluja ja ne kuormittavat meitä jotka olemme olleet töissä kaikki nämä vuodet. Niiden, jotka rikastuivat varastamalla valtion rahaa, pitäisi olla maksajia", sanoi Angeliki Papageorgiou, lakossa oleva julkisen sektorin työntekijä.” (Helsingin Sanomat, 21.5.2010).

Tämän vuoden mielenosoittajat ovat esittäneet uudenlaisia käsityksiä, jotka nekin vaikuttavat enemmän tunneperäisiltä kuin punnituilta. Helsingin Sanomat lainaa seuraavasti eri mielenosoittajien kommentteja:

Moni epäilee, ettei Kreikka tarvitsisi Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) hätälainoja. ”En halua enää yhtään valehtelua”, Latviasta Kreikkaan muuttanut Maria Lukseviciene julisti. Osa puhuu Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n salaliitosta: IMF on auttanut pääministeri Georgios Papandreoun valtaan ja käyttää tätä sätkynukkenaan. ”He [IMF ja muut kansainväliset organisaatiot] pyrkivät hallitsemaan yhteisesti koko maailmaa. On valetta, että maamme menisi konkurssiin ilman lainoja. Niin uskotellaan, jotta näyttäisi siltä, että meillä ei ole vaihtoehtoja”, työtön Fakis vaahtoaa. ((Helsingin Sanomat 1.7.2011)

Nämä ihmiset siis syyttävät hallitusta valehtelusta: lainoja ei tosiasiassa tarvitakaan. Hallitus on kaadettava ja Kreikan on erottava kansainvälisestä valuuttarahastosta.

Kommentit (0)

Vastauksesi