Kovat olivat joskus nälkävuodet Suomessa. Leipää ei kuulemma ollut. Miksi sitä...

Kovat olivat joskus nälkävuodet Suomessa. Leipää ei kuulemma ollut. Miksi sitä...

Kovat olivat joskus nälkävuodet Suomessa. Leipää ei kuulemma ollut. Miksi sitä leipää pitää syödä? Onhan ne järvet täynnä kaloja ja Suomi täynnä järviä. Sitten on vielä metsä täynnä kaikenkarvaisia otuksia ja Suomessa se mikä ei ole veden peitossa on metsää. Kuolivatko ihmiset tyhmyyteen?

Vastaus

Nälkävuosien syynä oli usein kylmä ilma, joka vaikutti viljankasvun lisäksi haitallisesti myös eläinten määrään. Näin esimerkiksi vuoden 1695 - 1697 nälkävuosista kerrotaan:

"Etelä-Suomesta häwisi kesällä käki ja moni muu lintu, sekä jänikset. Kukot waikeniwat ja hiiret saivat wallan."

Kaikenlaista toki syötiin, mitä saatavilla oli. Kalastettiinkin, mutta kalansaalis ei tietenkään ole aina varma:

"Wehkaa, juuria, heiniä, paistettua nahkaa, raatoja, ruttoon kuolleita eläimiä, koiran, hewojen ja kissanlihaa, keskosia y.m. syötiin ja Paltamosta sanotaan lasten syöneen wanhempiansa ja wanhempien lapsiansa.

Katajanpuusta ja marjoista tehtiin kaljajuomaa. Käyneenä se oli kyllä wälttäwää, mutta muuten äitelää ja epäterweellistä. Toiset tekivät juomaa olkisilpuista. Onneksi saatiin silloin kaloja lujasti"

Kovin terveellistä saatavilla ollut ruoka ei kuitenkaan liene ollut, mikä aiheutti yleistä heikkoutta ja altisti erilaisille kulkutaudeille:

"Moni eli sillä ruoalla, mutta ei jaksanut oikein käwellä eikä toimittaa toimitettawiansa. Olipa toisia sitä wastoin teillä kulkusalla warjojen kaltaisina, jotka kaadusteliwat taipalelle.

Tawallisesti pöhöttyi ja jäykistyi ruumis ensin nälistyneiltä ennenkuin kuoliwat, toisilta kuiwettui ruumis ja kaswot mustuiwat."

Voinemme siis luultavimmin päätellä, etteivät entisaikojen nälkävuosien kuolemat johtuneet ihmisten tyhmyydestä, vaan silloin todella elettiin selviämisen äärirajoilla.

Lähde:
http://213.143.184.82/kirjasto/kotiseutuaineistoa/mustonen/oskar16.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi