Koulutehtäväni oli vastata: (en osaa itse)onko itsemurha oikein tilanne- ja...

Koulutehtäväni oli vastata: (en osaa itse)onko itsemurha oikein tilanne- ja...

Koulutehtäväni oli vastata: (en osaa itse)
onko itsemurha oikein tilanne- ja seurausetiikan mukaan? Ja selitys?

Vastaus

Jahah, hiukan aikaa sitten joku kyselikin iGS:ltä, onko itsemurha oikein velvollisuusetiikan mukaan. Kyynisempi voisi ivallisesti kysyä, minkä etiikan mukaan on oikein teettää omia koulutehtäviä kaupunginkirjaston työntekijöillä.

Mitä itse kysymykseen tulee, tälläkin kertaa voi sanoa, että tehtävä on kyllä huonosti muotoiltu, sillä selkeää kyllä- tai ei-vastausta ei oikein voi antaa. Seurausetiikkahan sanoo, että teon hyvyys riippuu siitä, mitä teosta seuraa. Jos siis esimerkiksi jonkin henkilön itsemurhasta seuraa pääasiassa hyviä tai neutraaleja asioita, se on seurauseetikon mielestä ihan oikeutettua, jos siitä taas seuraa todella paljon pahoja asioita, se ei ole oikeutettua. Asiaa mutkistaa sekin, että seurauseetikot eivät välttämättä ole yhtä mieltä siitä, mitkä seuraukset ovat hyviä ja mitkä eivät, millä mittarilla eri seurausten paremmuutta arvioidaan jne.

Tilanne-etiikka näyttäisi taas sanovan, että tekojen moraalisuus pitäisi päättää joka tilanteessa erikseen. No, silloinpa riippuu ihan tilanteesta, onko jonkun henkilön itsemurha hyvä vai huono asia.

Lisää aiheesta:
http://plato.stanford.edu/entries/consequentialism/
http://en.wikipedia.org/wiki/Situational_ethics

Kommentit (0)

Vastauksesi