Kotivideoiden nykiminen panoroinnissa

Kotivideoiden nykiminen panoroinnissa

Mistä johtuu amatööri-videokuvaajien (kuten minun) filmeissä vaakasuuntaisen kuvaamisen (onko panorointi eri asia?) nykiminen ja hyppiminen? Eli vaikka kuinka hitaasti, tasaisesti ja vaikka jalustallakin yrittää liikuttaa kameraa vaakatasossa vasemmalta oikealle, lopputuloksessa kuva "nykii" ja on epämiellyttävää katsella. Tai, vaikea selittää, kuva liikkuu niin nopeasti ettei silmä ehdi siihen tarkentaa.. Jokainen kotivideoita katsonut kyllä tietää mitä tarkoitan :) Onko vika halvassa kamerassa vai tietokoneen elokuvaeditorin (minun tapauksessa PowerDirector 9) codekeissa? Kun otosta katsoo kameran omalta lcd-näytöltä, tuntuu että se liikkuisi ihan tasaisesti..?

2 vastausta

Hei,

 

Kuvan nykiminen voi johtua kamerajalustasta, kamerasta tai ongelmista editoinnissa.

En pysty valitettavasti arvioimaan tilannetta kunnolla sillä et maininnut minkätyyppisellä kameralla ja kuvaformaatilla videomateriaali on kuvattu tai antanut tietoa käyttämästäsi editointilaitteistosta. Editoinnin ongelmallisuudet johtuvat nykyään yleensä videokoodekkien yhteensopivuusongelmista tai laitteiston rajoituksista. Jos kuvamateriaali toimii jouhevasti kameran näytöltä katsottaessa ja "nykii" tietokoneella, vika johtunee projektitiedoston videoasetuksista suhteessa kuvattuun materiaaliin.

Jalustasta johtuva nykiminen syntyy kun käytetään tavallista kamerajalustaa  joka on tarkoitettu still-kuvaamiseen. Jotta panoroimisen liike olisi sujuvaa, kannattaa käyttää kuvapäätä joka on tarkoitettu myös videokuvaukseen.

Voit tiedustella asiaa myös alan harrastajafoorumeilta, esim.  Digivideo ja Afterdawn.

Kommentit (0)
17.07.201320:20
79590
53

Melkein kaikissa nykyisissä videokameroissa on kuvanvakain, joka yrittää pitää kuvan paikoillaan käsien tärinästä huolimatta. Vaitettavasti se myös panoroinnissa yrittää pitää kuvan paikoillaan, hyppää vähän eteenpäin ja taas yrittää pitää kuvan paikoillaan. Tästä johtuu panoroinnin nykivyys. Siis se kuvanvakain ei tiedä, että panoroit, vaan luulee että kätesi vapisevat panoroinnin suuntaan ja yrittää "taistella" sitä vastaan.

Voit ottaa kameran asetuksista (jos siellä on moinen valinta) kuvanvakaimen pois, mutta sitten tulee käsien vapina kuviin, ellet käytä jalustaa. Lueppa kameran käyttöohje, onko siellä mainittu asiasta mitään (panorointi/kuvanvakain).

Kalliimmissa kameroissa panorointi toimii sulavammin myös kuvanvakaajan päällä ollessa.

Kommentit (0)

Vastauksesi