Kotimme sisätiloihin ilmaantui perhosia toukokuun alkupuolella.

Kotimme sisätiloihin ilmaantui perhosia toukokuun alkupuolella.

Kotimme sisätiloihin ilmaantui perhosia toukokuun alkupuolella. Ensimmäiset perhoset löytyivät eteisestä, tämän jälkeen perhosia on löytynyt miltei joka huoneesta. Perhoset ovat paikallaan ollessa harmaanvärisiä noin reilun sentin mittaisia. Kun perhosen tappaa ja siivet ovat auki ne näyttävät ruskeiltakin. Perhoset tuntuvat viihtyvän vaaleilla pinnoilla, ikkunoidenkin läheisyydessä, seinissä, ovessa.

Olen aloittanut siivoukset koi-epäilyn vuoksi. Vaatehuoneemme matosta löysin yhden tumman madon ja myöhemmin löysin samaisesta matosta kuoria/kotiloita, joista perhosia on luultavasti lähtenyt. Maton hävitin, vaatehuone siivottu ja myrkytetty. Tämän jälkeen perhoset ovat miltei hävinneet. Vain 2 tai 3 perhosta on tämän jälkeen näkynyt. Tänään löysin keittiön kaappien alaosasta ulkopuolelta madon/kotilon valkoiselta avonaiselta pinnalta.

Mikä perhonen mahtaisi olla kyseessä? Jos koi, niin mikä koi? Vaatehuoneesta en tekstiilituhoja löytänyt. Vain yhden kerran olen löytänyt perhosen vaatteesta, silloin se oli laskeutunut sukan päälle pyykkitelineellä. Alkuvuonna meillä on tehty olohuoneen remontti (seinää ja kattoa ollut pinnalta auki) ja talomme on vanha hirsirunkoinen talo. Voisiko kyseessä olla vaatekoin sijaan jokin rakenteista tullut perhonen? Mihin perhoseen tumma/musta toukka viittaisi? Käsittääkseni vaatekoin toukka on valkoinen?

Vastaus

Kuvauksesi perusteella ensimmäisenä tulee mieleen jauhokoisa, joka on suhteellisen yleinen riesa kodeissa. Jauhokoisaa luullaan usein koiksi, mutta onneksi kyseessä on harmittomampi otus. Jauhokoisat viihtyvät nimensä mukaisesti jauhopusseissa, mutta myös mausteissa, siemenissä, myslipaketeissa jne. ja kotiin ne tulevatkin usein kaupan jauhoista, jotka ovat seisoneet pitkään hyllyssä. Jauhokoisat ovat myllyjen ja leipomojen sitkeä ongelma. Kyse ei siis ole kodin huonosta hygieniasta.

Jaohokoisista on melko hankala päästä eroon. Kaapit on siivottava perusteellisesti ja mielellään myös käsiteltävä jollakin tuholaistorjunta-aineella. Saastuneet elintarvikkeet on heitettävä pois. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkien kuivien ruokatarvikkeiden hävittämistä. Vaikka jauhokoisat ovat yleensä lähtöisin keittiön kaapeista, ne lentelevät kaikkialla kodin tiloissa.

Alla olevista lähteistä löydät lisätietoa ja myös kuvia jauhokoisasta, joten voit itse päätellä onko näkemäsi perhonen samanlainen. Kyseessä voi olla myös jokin toinen koisalaji, kuten intianjauhokoisa, mantelikoisa tai kaakaokoisa tai kokonaan toinen tuholainen, jota on näillä tiedoilla hankala arvailla.

Lähteet:

Ekbom, Pehr
Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta / Pehr Ekbom, Arvo Myllymäki, Seppo Roivainen
[Jokioinen] : Kasvinsuojeluseura, 1993
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1229899%7CSsis%C3%A4tiloje...

http://www.google.com/search?q=jauhokoisa&hl=fi&rls=com.microsoft:fi&prm...

http://www.hyonteismaailma.fi/index.phtml?s=30

http://www.rentokil.fi/tuholaisoppaat-koti/hyonteiset-ja-hamahakit/koit-...

Kommentit (0)

Vastauksesi