Kotikirjasto?

Kotikirjasto?

Milloin yksityisomistuksessa oleva kirjakokoelma määritellään kirjastoksi? Eli tarkennettuna, onko kirjojen määrä jonkinlainen määrite?

Vastaus

Ei missään tiettävästi ole määritelty kirjojen lukumäärää kirjaston, etenkään yksityishenkilön kirjaston kriteeriksi. Vastaajan lundia-hyllyissä on vain noin 300 nidettä, mutta mielessäni pidän sitä kotikirjastonani. Kulttuurikodeissa voi olla vuosikymmenten mittaan kertyneitä tuhansia kirjoja käsittäviä kokoelmia.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston kirjastolle yksityiskokoelmista saadut lahjoitukset olivat aikoinaan merkittävä perusta. Tiedemiehet ja kulttuurihenkilöt ovat myöhemminkin jättäneet omia kirjastojaan yliopiston kirjastolle. Usein ne koostuvat johonkin tiettyyn tieteenalaan liittyvästä kirjallisuudesta. Suuret koteihin kertyneet kirjamäärät voivat olla nykyään perikunnille melkoinen ongelmakin. Antikvariaateille tarjotaan käytettyjä kirjoja liiankin kanssa.

Jacques Bonnetin kirja Kirjaston henget (Tammi, 2011) on sopivaa luettavaa kirjoja keräileville ja omaa kotikirjastoa arvostaville. Bonnet kertoo omasta kirjarakkaudestaan, esittelee monia merkittäviä keräilijöitä ja pohdiskelee aihetta monestakin näkökulmasta.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi