Kotiini on ilmestynyt inhottavia pienen pieniä mustia kärpäsiä. Millä ne saisi...

Kotiini on ilmestynyt inhottavia pienen pieniä mustia kärpäsiä. Millä ne saisi...

Kotiini on ilmestynyt inhottavia pienen pieniä mustia kärpäsiä. Millä ne saisi häviämään? Kiitollinen vastauksesta.

Vastaus

Tarkoittanet asuinhuoneissa esiintyviä pieniä hyönteisiä, jotka saattavat olla esimerkiksi banaanikärpäsiä tai vielä todennäköisemmin harsosääskiä. Näistä on kysytty meiltä usein aikaisemminkin, joten kannattaa kurkata iGS:in arkistoon
( http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx )
ja käyttää siellä hakusanoja banaanikärpäset, harsosääsket.
Vastauksia löytyy monia, tässä kopioituna yksi niistä:

”Huonekasvien ympärillä lentelevät pienet "kärpäset" ovat yleensä harsosääskiä. Harsosääski on hentorakenteinen ja noin 3 - 5 mm pitkä hyönteinen, joka elää Suomen luonnossa. Sisätiloihin tulleet harsosääsket munivat ruukkukasvien multaan. Sääsket lisääntyvät suotuisissa olosuhteissa hyvin nopeasti. Kehitys munasta aikuiseksi kestää huonelämpötilassa 24 - 29 vrk. Munista kehittyy noin 5 mm pituisia toukkia, jotka ovat nuorena lasimaisen läpikuultavia ja myöhemmin valkoisia. Toukan pää on musta. Aikuiset harsosääsket syövät pääosin leviä eivätkä siten vahingoita kasveja. Sen sijaan toukat syövät levien lisäksi myös taimien hiusjuuria ja saattavat siten runsaana esiintyessään haitata taimien kasvua. Aikuisia harsosääskiä voi hävittää kärpässumutteilla. Toukkia torjutaan kastelemalla multa 2 - 3 % mäntysuopaliuoksella tai pyretriiniliuoksella (Bioruiskute) pakkauksen ohjeen mukaan. Käsittely on uusittava 2 - 3 kertaa viikon välein.”
http://www.biolan.fi/suomi/huonekasvienhoito/...asveista.htm

Verkossa käydään vilkasta keskustelua noiden ötököiden – oli ne sitten banaanikärpäsiä tai harsosääskiä -hävittämisestä. Tässä muutamia poimintoja keskustelupalstoilta:

Laita pullon tai purkin pohjalle muutama sentti vettä, pari pisaraa käsitiskiainetta ja loraus omenaviinietikkaa. Banaanikärpäset suunnistavat etikan hajun perusteella ruokapaikoilleen ja hukkuvat.

Imuroi ne pölynimurilla.

Tapa aina kun näet.

Älä kastele liikaa kukkia, vie roskapussit ajoissa pois, älä pidä koristehedelmiä.

Liimaa ikkunoihin kukkaruukkujen tasalle läpinäkyviä liimaliuskoja, kärpäset tarttuvat niihin.

Laita valkosipulin kynsi ruukkukasvin juurelle.

Yksi niistä palstoista, joilla aiheesta on paljon keskustelua, löytyy täältä: http://puutarha.net/

Kommentit (0)

Vastauksesi