Kota, kotus, kovus, korsu, laavu, vastalaavu, ...

Kota, kotus, kovus, korsu, laavu, vastalaavu, ...

Retkeilyoppaissa käytetään erilaisista luontopolkujen varsilla olevista rakennelmista noita otsikossa mainittuja nimityksiä. En kuitenkaan ole löytänyt hyviä määritelmiä siitä, mitä mikäkin noista ihan tarkalleen ottaen tarkoittaa. Osaatteko auttaa?

3 vastausta

Hei! Löysin osalle sanoista määritelmät Gummeruksen Uudesta suomen kielen sanakirjasta:

Kota = saamelaisteltta, joka rakennetaan kekomaisesti ristiin asetettavista ja kankaalla tai tuohilla peitetyistä riu'uista

Korsu = sotilaiden, aseiden ym. suoja, voi olla maanalainen

Laavu = havuista, kankaista tms. rakennettu toispuolinen sateen- ja tuulensuojus, yleensä leirinuotion vierellä

Netistä löytyvä Wikisanakirja puolestaan kertoo, että kotus on murteellinen ilmaisu majalle tai muulle kevytrakenteiselle ja/tai väliaikaiselle asumukselle. Kotuus on tämän ilmaisun toinen muoto. 

Valitettavasti en löytänyt määritelmiä kovukselle tai vastalaavulle.

 

Kommentit (0)
12.11.201417:39
18207
109

Yleiskielen sanakirjoja on uudempiakin kuin Gummeruksen "uusi" sanakirja vuodelta 1998.

http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

Erikoisalojen sanoja joutuu kuitenkin etsimään kyseisen alan teoksista, kuten nopeampi kommentoija ennättikin jo tehdä.

 

Kommentit (0)
12.11.201416:49
29595
68

Terminologian kirjavuutta tosiaan riittää - eivätkä asiat ole yksiselitteisiä.

Esim. Olli Aulion Suuri retkeilykirja 7.p, 2004 antaa tietoja majoitteista ja yöpymissuojista.Teoksessa on hyvät kuvat ja asiantuntevan oloisia neuvoja, mutta terminologian moniselitteisyyttä riittää, eikä kirjassa ole aakkosellista hakemistoa. Välillä on vaikea tietää, mikä on rankinen, mikä teltta ja mikä loue tai laavu.Toivottavasti sekavuutta on vähennetty seuraavissa painoksissa ja hakemisto lisätty.

Suomen murteiden nettisanakirja antoi ensin kaksi avautumatonta viitettä sanalle kovus, mutta palvelun jumittumisen jälkeisessä uudessa haussa niitä ei enää ollutkaan.

Vastalaavun eräs versio löytyy kuvana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin nettijulkaisusta Luonnonhoito-osaajan täydennyskoulutus. Taajamien ja rakennettujen ympäristöjen luonnonhoito. Raportteja 105, kuva 121. Ajatuksena on 2 hirsilaavua avonaiset sivut vastakkain, yllä katos. Retkeilyoppaista samantapainen rakennelma löytyy kankaisista majoitteista jonkin toisen nimisenä, tällöin avonaisten sivujen keskellä on tuli, joka lämmittää molempien tilojen sisään.

Korsuista kysyjä pääsee helposti perille vain googlaamalla kuvahakuun sanan korsu - versioissa löytyy. Samoin laavuista ja loukeista. Vastalaavuksi tunnistettavaa laitosta en  havainnut - eikä kovustakaan. Ehkäpä kovus on alueellinen termi, jonka sisältö avautuisi jollain aivan toisella sanalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi