kosteudesta ja homeesta kärsineet kirjat.

kosteudesta ja homeesta kärsineet kirjat.

voiko kosteudesta ja homeesta kärsineille kirjoille tehdä jotain vai onko ne heitettävä pois?

2 vastausta

Jos kirjat ovat pahasti kostuneet ja niissä on runsaasti hometta (ei vain joitakin pilkkuja), ei niitä voi puhdistaa. Jos haluaa varmistaa, ettet altistu homeelle, on kirjat syytä poistaa sekäjätteeseen.

Kommentit (0)
01.12.201821:15
26249
23

Omasta ja työpaikkakirjastoni kokemuksista tiedän, että jo muutama homepilkku riittää pilaamaan aineiston lopullisesti, eikä niissä tarvitse olla edes näkyvää hometta. Riittää, että niissä on selvä homeen haju. Lisäksi home leviää kirjasta toiseen. Jos yrittää säästää yhden, niin joutuu pian tuhoamaan muutkin, jotka ovat olleet sen lähellä hyllyssä.

Äskettäin loysin Tornion-Kemin suunnalta kirpparilta netin kautta kauan kaipaamani kirjan. Se tuli nopeasti postitse, oli siistin näköinen ja juuri se teos, jollaista olin etsinyt kautta Suomen. Mutta se haju! Sivut tai kannet eivät olleet käpristyneet, ei ollut mitään näkyvää hometta. Mutta löyhkä oli niin hirveä, että kirjaa ei voinut lukea. Yritin pitää sitä jonkin aikaa ja raikastaa kotikonsteilla, mutta jouduin heittämään sen roskikseen. Lähetin emaililla valituksen myyjälle, mutta hän ei koskaan vastannut. En halunnut niinkään rahojani takaisin, vaan että hän varmistaisi, onko samassa liiterissä, kellarissa tai missä hän tuota teosta olikaan säilyttänyt, pidetty ehkä kokonaista kirjastollista muuta aineistoa, jota hän oli laittamassa liikkeelle...?

Olen useita kertoja myös ottanut kaupunginkirjastomme kierrätyshyllystä jonkin homeenhajuisen teoksen ja tunkenut sen visusti sekaroskien joukkoon, jotta sitä ei enää kaivettaisi esiin ja pantaisi takaisin kiertoon. Mennyt mikä mennyt.

Jotkut sanovat, että otsonoinnilla voi pelastaa kirjan. En tiedä, kun en ole itse kokeillut. Mutta koska ei ole kyse vain pelkästä hajusta, niin tuntuu uskomattomalta, että otsonointi poistaisi kaikki homeen aiheuttajat. Tietääkö kukaan tästä käsittelystä?

Kommentit (0)

Vastauksesi