Kosketusnäytön käyttö ajon aikana?

Kosketusnäytön käyttö ajon aikana?

Puhelimen käyttö on kai lain mukaan kiellettyä autoa ajaessa. Mitenkäs muut kosketusnäyttöiset laitteet, kuten navigaattori?

Tesla sähköautoissa lähes kaikkia asioita ohjataan kosketusnäytöltä. Eikö tässä ole valtava ristiriita, jos Teslakuski ei saa käyttää matkapuhelinta, mutta samaan aikaan kymmeniä tai ehkä jopa satoja muita asioita saa kyllä säätää auton kosketunäytöltä?

Vastaus

Moottoriajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää matkapuhelinta siten, että pitää sitä kädessään. Lain mukaan kännykän ohella myöskään radio- tai televisiovastaanotinta, muuta äänen- tai kuvantoistolaitetta taikka viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää siten, että laitteen käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä tai muuten häiritä kuljettajan keskittymistä liikenteeseen.

Edellä mainitut ovatkin ajamisesta erillisiä härpäkkeitä, joita ei autolla liikuttaessa välttämättä tarvita. Sen sijaan auton hallintalaitteet on sijoitettu kiinteästi autoon ja niiden käyttö on välttämätöntä ajon sujumiseksi, ovat ne sitten kosketusnäytöllä tai muulla tavoin toimivia.

Toki kosketusnäyttöönkin keskittyminen heikentää hetkeksi ajoturvallisuutta. Etenkin jos näyttö on suunniteltu huonosti ja kuvakkeet ovat pieniä. Tekniikan maailma -lehden testissä esimerkiksi Teslan S P85 -mallin kosketusnäyttöä kehuttiin helppokäyttöiseksi. Viime kädessä vastuu ajamiseen keskittymisestä on kuitenkin kuljettajalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi