Koska Artek lopetti pienen sormiliitoksen käytön jakkaroiden ja tuolien kansissa?

Koska Artek lopetti pienen sormiliitoksen käytön jakkaroiden ja tuolien kansissa?

Omistamassani jakkarassa on kannessa pieni yhden "sormen" sormiliitos. Nykyisissä jakkaroissa niitä ei kuitenkaan ole. Yritän tämän avulla selvittää jakkarani ikää.

2 vastausta

Kysy museolta -tietopalvelu vastasi seuraavasti:

"Liitosjalka-jakkaroita ja -tuoleja ei valmistettu kuin muutaman vuoden ajan, ilmeisesti Talvisodan aikana ja hieman sen jälkeen. Aallon suunnittelemiin L-jalkoihin ei ollut saatavissa oikeanlaista liimaa, ja jouduttiin turvautumaan liitosjalkoihin. Alvar Aalto ei hyväksynyt liitosjalkaa missään vaiheessa."

Kommentit (0)
08.10.201815:05
52
52

Eihän tässä ollut kysymys jalan sormiliitoksesta (joka ei sitäpaitsi jalassa toimisi "yksisormisena" kuten kysymyksessä mainitaan), vaan jakkaran kannesta! Kysy museolta -tietopalvelu siis vastaa aivan eri kysymykseen. Kannen kehystä ei ole tehty yhdestä puusta, ja ainakin joissan vanhemmissa jakkaroissa sivussa näkyy yhden sormen liitos vaikka jalat ovat tunnettua taivutettua mallia (esim. tässä Googlen kuvahaulla löydetyssä kuvasta Artekin julisteesta: http://4.bp.blogspot.com/-WPCERxXy49U/VEkWhCJk2uI/AAAAAAAADP0/Nv6hyyyRQ5...). Uudemmissa jakkaroissa (ja kai vanhemmissakin linoleumpäällysteisissä) kantta kiertää taivutettu puulista, joka peittää kannen rakenteen.

Kommentit (0)

Vastauksesi