Kortisonia käytetään lääkkeenä mm.

Kortisonia käytetään lääkkeenä mm.

Kortisonia käytetään lääkkeenä mm. monissa reumasairauksissa, kuitenkaan tietämättä, mihin vaikutus perustuu. Miten tämä voi olla mahdollista? Entä tiedetäänkö, mihin kortisonin vaikutus kyynpureman ensiapuna perustuu? Kerrotaan, että se lievittää tulehdusta, mutta miten?!

Vastaus

Kortisoni on lisämunuaisen kuorikerroksen hormoni. Kortisoni ja adrenaliini ovat pääasialliset kehon stressitilanteessa erittämät hormonit. Kortisoni on eräs kortisolin (hydrokortisonin) aineenvaihduntatuote, jonka vaikutukset ovat vähäisemmät kuin kortisolin. Sitä voidaan käyttää lääkkeenä tablettina, suonensisäisesti tai voiteena. Kortisonia on myös sisäänhengitettävissä astmalääkkeissä.

Kortisoni nostaa verenpainetta. Se vaikuttaa useimpiin elimistön säätelyjärjestelmiin: suolatasapainon säätelyyn, elimistön aineenvaihduntaan ja immunologiseen puolustusmekanismiin. Kortisonin tulehdusta torjuvaa vaikutusta käytetään lähinnä lihasten, nivelten ja jänteiden tulehduksellisiin tiloihin, lukuisiin immunologisiin sairauksiin ja moniin ihotauteihin. Lääke estää elimistön puolustusreaktioita, minkä vuoksi siitä on pikemminkin haittaa kuin hyötyä infektiosairauksissa. Sen sijaan ”sisäsyntyisessä" tulehdusreaktiossa, esimerkiksi nivelreumassa, kortisonista on hyötyä.

Kyypakkaus sisältää tabletteja, joissa on vaikuttavana aineena hydrokortisonia. Hydrokortisoni lieventää käärmeen pureman sekä ampiaisen ja mehiläisen piston aiheuttamia elimistön yliherkkyys- eli allergiareaktioita. Kyypakkausta käytetään vain ensiapuna puremaan, jokainen pureman saanut kuuluu lääkärin hoitoon. Tarkempaa tietoa kortisonista ja sen vaikutusmekanismeista kannattaa kysyä apteekista tai lääkäriltä.

Lähteitä ja lisätietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kortisoni
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt017...
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=Metyylipred...
http://www.hyvaterveys.fi/component/option,com_simplefaq/task,display/pa...
http://www.sci.fi/~teivo/cgi-bin/teivost.pl?sivu=tulehdus&val=pvxxyl
http://www.poliklinikka.fi/?page=3221510&id=7443749

Kommentit (0)

Vastauksesi