Kolme etsivää -sarjassa (uusintapainos) ei enää mainita "Alfred Hitchcock"...

Kolme etsivää -sarjassa (uusintapainos) ei enää mainita "Alfred Hitchcock"...

Kolme etsivää -sarjassa (uusintapainos) ei enää mainita "Alfred Hitchcock" -nimeä. Miksi nimi on jätetty pois? Onko Hitchcock poistettu myös kirjan tarinoista (jos on esiintynyt tarinoissa).

Vastaus

Hei!

Kolme etsivää -dekkarisarjan loi 1960-luvun alussa Robert Arthur, Jr. (1909-1969), mies monien jännitys ja -kauhutarinakokoelmien taustalta. Vaikka antologiat oli julkaistu Alfred Hitchcockin nimissä, toimitustyön teki kokonaisuudessaan Arthur. Kuuluisan elokuvaohjaajan nimellä uskottiin olevan enemmän mainosarvoa.

Kolmessakymmenessä ensimmäisessä 3 etsivää -kirjassa oli Alfred Hitchcockin nimissä kirjoitettu esipuhe ja jälkisanat. Tekijätiedoissa mainittiin "Alfred Hitchcockin luvalla kirjoittanut...". Vaikka Hitchcockilla oli tuskin mitään tekemistä teosten kanssa, maksettiin hänelle sievoinen korvaus nimensä käytöstä.

Robert Arthur kuoli vuonna 1969. Hän ehti kirjoittaa kaikkiaan 10 Kolme etsivää -kirjaa. Sarjaa ovat kirjoittaneet myös William Arden (Dennis Lynds), Nick West (Kin Platt), Mary Virginia Carey ja Marc Brandel (alun perin Marcus Beresford).

Kun Alfred Hitchcock kuoli 1980, 3 etsivää -kirjoja kustantanut Random House päätti korvata hänet fiktiivisellä hahmolla (Hector Sebastian/ Hector Chadflick).

Suomenkielisistä uusintapainoksista Hitchcockin nimi näyttää pudonneen vasta 2010-luvulla.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.threeinvestigatorsbooks.com/TheThreeInvestigators.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Investigators#The_books
http://jurintekstit.blogspot.fi/2007/03/robert-arthur.html
http://www.threeinvestigatorsbooks.com/KaneArt-HitchLetter.html
http://3investigators.homestead.com/files/sebastian.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi