Koirilla on tiettävästi paljonkin parempi kuulo kuin ihmisellä. Kuinka paljon...

Koirilla on tiettävästi paljonkin parempi kuulo kuin ihmisellä. Kuinka paljon...

Koirilla on tiettävästi paljonkin parempi kuulo kuin ihmisellä. Kuinka paljon parempi? Tarkoittaako se sitä, että koira kuulee paljon hiljaisempia ääniä kuin ihmiset, vai kuuleeko se myös muut äänet monta kertaa kovempina?

Vastaus

Koira tosiaan kuulee paljon hiljaisempia ääniä kuin ihminen. Se erottaa ääniä neljä kertaa kauempaa. Onneksi tämä ei tarkoita, että äänet kuuluisivat samassa suhteessa kovempina. Rapina on koiralle rapinaa, ei kolinaa. Koirat, joilla on erityisen herkkä kuulo, saattavat tästä syystä pelätä ukkosta tai muita kovia ääniä.

Koira ja ihminen aistivat eri tavalla paitsi äänenvoimakkuutta myös äänenkorkeutta. Koira kuulee paljon sellaisia ääniä, joita ihminen ei havaitse lainkaan. Parhaassa tapauksessa nuoren ihmisen kuuloalue on 20 – 20 000 Hz. (Hz eli hertsi tarkoittaa 'värähdystä sekunnissa'. Mitä pienempi luku on, sitä matalampi ääni.) Koiran kuuloalue on 70 - 100 000 Hz. Toisin sanoen koirat kuulevat paljon kimeämpiä ääniä kuin ihmiset.

Lähteet ja lisätietoa:
Kirja: Bruce Fogle, Koiranomistajan käsikirja (Otava 2005)
Verkkolähde: SpanielWorld http://www.spanielworld.com/index_fin.htm (sivupalkista valitaan Oppaat, avautuvalta sivulta Terveys-kohdasta Koiran anatomia; aisteista kerrotaan pitkän artikkelin lopussa)

Kommentit (0)

Vastauksesi