Koirankakkojen kerääminen

Koirankakkojen kerääminen

Milloin on alkanut tämä koirankakkojen kerääminen? En muista tätä käytäntöä ainakaan 1970 - 80 -luvuilta, kun meillä oli koira ja kävelytin / kaikki perheenjäsenet kävelyttivät sitä. Kakat saivat jäädä puskan juureen, olisi ollut hassua niitä erikseen keräillä.

Vastaus

Ei siihen aikaan koirankakkoja juuri keräiltykään. Helsingin Sanomien uutisarkistoja tutkimalla huomaa, että kaupungin asukkaita kakkaongelma kyllä puhutti yhä enemmän erityisesti 1980-luvulta lähtien. Esimerkiksi 12.2.1983 tätä harmiteltiin otsikolla: "Koirankakka tuhrii puistot". Tuolloin kaupungissa oli noin 19 000 koiraa ja osa lemmikkien omistajista antoi koiransa juosta vapaana puistoissa. Poliisilla oli oikeus sakottaa irrallaan kulkevan koiran haltijaa, mutta valvonta ei ollut riittävää. Kaupunginhallituksen asettama järjestyssäännön valvontakomitea esitti tuolloin mahdollisuutta sakottaa myös kadulle kakkivista koirista.  

19.8.1987 asiaan palattiin pikku-uutisessa. Ympäristölautakunnan mielestä koirakuria piti lisätä. Kadunkulmien syöksykaivoja ehdotettiin koirien ulostuspaikoiksi ja pohdittiin erityisten jäteastioiden varaamista koirankakalle. Sakari Rimminen ohjasi vuonna 1989 lyhytelokuvan Koirankakka - aikamme tragedia.

Vantaalla kaupunginvaltuuston kokouksessa maaliskuussa 1997 tehtiin erilaisia ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi. Kevään aikana Vantaalla jaettiin ilmaisia koirankakkapusseja.

, vielä vahvistamattomasta Helsingin kaupungin järjestyssäännöstä, jonka mukaan koiran ulosteet oli korjattava yleiseltä paikalta ja liikenneväylältä talteen. Joulukuussa 1999 voimaan tullut järjestyssääntö sinetöi päätöksen. Jo tätä ennen ainakin valveutuneet kaupunkilaiset olivat keräilleet koiriensa jätökset kaduilta. Valtakunnallisesti viimeistään vuoden 2003 puolivälissä voimaan astunut järjestyslaki määräsi koiran omistajan huolehtimaan siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi