Koiran vetoava katse

Koiran vetoava katse

Miksi koira katsoo ihmistä niin vetoavasti? Tietääkö se että tämä katse tepsii? Osaako mikään muu eläin samaa temppua? "Mäkin haluan viiniä!"

Kuvat: 
2 vastausta

Koira on ollut ihmisen seuralainen kauan ja vuosisatojen aikana on jonkinlainen vastavuoroinen katse saattanut kehittyä lemmikin ja isännän välille. Koira osaa seurata ihmisen katsetta ja me olemme lukevinamme sen ilmeistä inhimillisiä tunteita. Tieteelle koiran tunne- elämä on kuitenkin edelleen vielä vähän arvoitus. Koira kyllä kokee iloa, surua, vihaa ja pelkoa. Tämä on ollut helppo osoittaa, koska nämä ensisijaiset tunteet näkyvät mitattavina muutoksina. Paljon muuta koirien tunteista ei varmasti tiedetäkään.

Samassa taloudessa pitkään elänyt koira kyllä huomaa kun isäntä nauttii ravintoa tai vaikka juotavaa. Tutun ihmisen vetovoima on suuri. Esimerkiksi susi välttää katsekontaktia ihmisen kanssa, mutta koira käyttää sitä hyväkseen.

Kommentit (0)
14.02.201908:57
18238
17

Kysymyksen osaa "Osaako mikään muu eläin samaa temppua?"  voisi vielä hieman avata, mutta siinäkin asiassa jäljet johtavat samalle sylttytehtaalle, eli siihen miten ihmisen ja koiraksi kesyyntyvän suden suhde on pikkuhiljaa muovautunut.

On vaikea keksiä elänlajia jonka suhde ihmiseen olisi lähellekään samankaltainen. Esimerkiksi delpfiiniä pidetään leikkisänä ja älykäänä eläimenä, mutta sen tapa olla aloitteellinen perustuu käsittääkseni ihmisen ja delfiinin samanvertaisuuteen leikkitilanteessa. Toisin sanoen delfiinillä ei ole käyttäytymistapoja jotka perustuisivat sukupolvien pitkän ketjun aikana kehittyneeseen riippuvuussuhteeseen. Simpanssilla on riittävästi älykkyyttä että se osaisi tekeytyä avuttomaksi ja kerjätä hellyttävästi, mutta simpanssin taipumus dominoida muita ajaa tämän motiivin yli jo kauan ennen kuin se pääsee aikuiseen ikään.

Koiran ja ihmisen suhdetta on tutkittu paljon ja tutkijoilla on monenlaisia hyviä näkökulmia aiheeseen, mutta kun niitä kokoaa yhteen, niin tuntuu että jokaisella tutkijalla menee homma yli johonkin suuntaan. Kokosin liitteeksi neljä artikelia jotka valaisevat ttukimuste ristiriitaisuutta.

Ensimmäisessä artikkelissa kerrotaan tutkijoista, joiden mukaan ihminen on valikoinut suden pennuista niitä jotka pysyvät pentuasteella, ja siksi koiralle ei kehity aikuisen suden käyttäytymistapoja, vaan koiran suhde ihmiseen on pennun suhde vanhempaaan. Näin koira ei ole vaaraksi ihmiselle.

Toisessa artikkelissa kerrotaan geenitutkimuksesta, joka saattaa osittain valottaa edellisen artikkelin väitettä, mutta siinä ei kyse ole koiran aikuiseksi kasvamisesta vaan sosiaalisuuteen liittyvistä geeneistä.

Kolmannessa artikkelissa kerrotaan hyvin suppeasta tutkimuksesta, jossa sudet selvisivät älykkyystesteistä loistavasti, mutta koirat hyvin huonosti. Tämä näyttäisi vahvistavan teoriaa koiran pentumaisuudesta.

Neljännessä artikkelissa kerrotaankin sitten toisenlaisista, laajemmista älykkystesteistä, joissa koirat pärjäävät paremmin. Kullakin erillisellä osa-alueella koira pärjää huonommin kuin muut tutkitut lajit, mutta koiralla on taito yhdistää eri osa-alueita paremmin kuin muut.

Näistä ei voi päätellä että koira osaisi ihan tietoisesti huijata ihmistä olemalla hellyttävä. Simpanssi saattaa siihen pystyä.

Kommentit (0)

Vastauksesi